Operații laparoscopice la SCR

06.07.22

Doctorii IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” continuă să realizeze intervenții chirurgicale dificile utilizând cele mai noi și sigure metode de tratament. Un exemplu sunt operațiile minim invazive. Săptămâna trecută, zilnic a avut loc câte o operație prin metoda laparoscopică avansată în secțiile Chirurgie colorectală, chirurgie hepatobiliopancreatică și chirurgie Viscerală, abdominală și endocrină. Unul din cele mai complicate cazuri menționate a fost rezolvat recent cap- coadă minim invaziv.

”Este vorba despre o rezecție gastrică la o pacientă de 50 de ani, cu anamnestic de peste un an jumătate. Operația a durat patru ore. Intervenția chirurgicală a decurs cu succes, iar luni, pacienta a fost externată acasă” a precizat medicul chirurg, Dumitru Cazacu. 

Printre avantajele intervențiilor chirurgicale cu utilizarea tehnicilor minim invazive se numără: durata mică de spitalizare, dureri postoperatorii minime și perioada de recuperare rapidă. La a patra zi femeia a fost externată acasă. Spitalul Clinic Republican dispune de specialiști cu competențe, utilaje, instrumente și consumabile costisitoare necesare pentru efectuarea unor astfel de intervenții, fiind un centru de excelență în Republica Moldova în realizarea operațiilor minim invazive” a declarat șeful Catedrei Chirurgie Nr.2, prof. Adrian Hotineanu.

De aproape un jumătate simțeam dureri în stomac, dar credeam că mă voi lecui singură. Ulterior durerile au devenit insuportabile, am pierdut pofta de mâncare, scădeam în greutate. Abia atunci m-am adresat la medici. Acum mă simt bine. Nu mă deranjează nimic. Astăzi mă întorc sănătoasă acasă la familie. Mulțumesc celor, care mi-au salvat viața” a povestit pacienta, doamna Ala.

În acest context menționăm utilizarea tehnologiilor intervențiilor minim invazive performante în cadrul tuturor secțiilor cu profil chirurgical din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”, ce corespund tendințelor mondiale.