În perioada 29 septembrie – 05 octombrie un grup de doctori din Japonia au vizitat Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”. Scopul vizitei a fost schimbul de experiență în cadrul cooperării interinstituționale și implementarea metodelor moderne de tratament invaziv complex al pacienților cu afecțiuni cardiovasculare.
Echipa din Japonia a fost formată din:
- Prof. Azuma Takashi – medic specialist în chirurgie cardiovasculară, colaborator al Universității de Medicină a Femeilor din Tokyo, doctor în științe medicale.
- Dr. Hirota Masataka – medic specialist în chirurgie cardiovasculară, colaborator al Universității de Medicină a Femeilor din Tokyo, cercetător științific.
- Dl Koki Aizawa, reprezentant al companiei echipamentului medical specializat pentru efectuarea intervenfiilor invazive complexe.
Astfel, doctorii din Japonia de comun cu specialiștii Departamentului Chirurgie cardiovasculară și toracică din SCR ”Timofei Moșneaga” au efectuat trei intervenții chirurgicale. Primul pacient a fost un bărbat de 74 ani, diagnosticat cu anevrism de anastomoză centrală a unui by-pass aortobifemural, operat în afara țării noastrei, mai mulți ani în urmă. Intervenția hibrid efectuată acum în prezent a fost una de complexitate sporită, de by-pass cross-over femuro-profundal și excluderea endovasculară a anevrismului.
Cea de-a doua pacientă a fost o femeie de 66 de ani, cu anevrism de aortă toracică. În acest caz s-a efectuat o intervenție hibrid etapizată de endoprotezare a aortei toracice, după o primă etapă de by-pass carotico-sublavicular stâng.
Al treilea caz: EVAR (Repararea Endovasculară a Aneurismului) pentru un ulcer aortal penetrant cu hematom. Pacientul fiind un bărbat de 64 de ani.
Echipele operatorii din partea SCR:
- Barat Sorin – medic chirurg endovascular, șef Cabinetul Chirurgie endovasculară și cadriologie intervențională
- Manica Ștefan – medic chirurg endovascular
- Ungureanu Adela – medic secundar
- Ciocîrlan Andrei – medic anesteziolog
- Lilia Bătrîncea – asistentă de anestezie.
- Angela Cojușneanu, Elena Naframița, Cristina Plotnicu, Daniela Costanda, Tatiana Spînu, Ana Ursu – asistente de operație.
Pacienții în stare satisfăcătoare au fost externați la domiciliu pentru reabilitare. Menționăm că astfel de vizite sunt esențiale pentru îmbunătățirea continuă a serviciilor medicale, facilitând accesul la expertiză internațională și metode inovatoare de tratament, care contribuie la creșterea calității îngrijirii oferite pacienților.