”Opinia expertului din exterior” - aspecte legale în medicină

17.03.22

Pe parcursul a patru săptămâni la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”, în cadrul proiectului ”Opinia expertului din exterior” au avut loc instruiri pe tematicele: ”Valoarea juridică a documentelor medicale și cerințele înaintate față de redactarea acestora”, ”Răspunderea juridică a personalului medical”, ”Infracțiunile profesionale ale lucrătorilor medicali și farmaceuitici”. Seminarele au fost susținute de Andrei Pădure, șef Catedră de medicină legală, USMF ”Nicolae Testemițanu”.  

În cadrul seriilor de seminare care au fost organizate de catedra de medicină legală a USMF ”Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu conducerea IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” ne-am propus drept scop să ridicăm nivelul de cunoștințe juridice pe care a trebui să le aibă un cadru medical, astfel încât el să fie protejat în activitatea sa profeisonală. Un alt scop pe care l-am trasat a fost să venim cu experiența medicinei legale în așa mod ca să îmbunătățim calitatea serviciilor medicale prestate în cadrul SCR și astfel să asigurăm protecția atât a intereselor pacienților și a drepturilor lor, cât și să protejăm interesele personalului medical. Protecția unui cadru medical este în mâinele lui și constă în cunoașterea normelor legale și respectarea acestora, atât sub aspectul practicii profesionale cât și a relației cu pacientul. Evident, că și statul trebuie să asigure anumite mecanisme de protecție, care la moment încă nu există, dar la știu că se elaborează documentele necesare pentru a asigura o veridică protecție a personalului medical”, a explicat Andrei Pădure, șef Catedră de medicină legală, USMF ”Nicolae Testemițanu”.

Este indispensabilă și foarte importantă  instruirea lucrătorilor medicali privind aspectele juridice în practica medicală. Or, activitatea medicală reprezintă, per ansamblu, un conglomerat de raporturi juridice, ce sunt reglementate de acte normative, iar lucrătorii medicali, în special doctorii, trebuie să cunoască aceste norme juridice, care urmează să determine atât conduita lor, cât și metoda de abordare a diverselor circumstanțe” a adăugat Elvira Melinteanu, șef Serviciul Juridic al IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”.

Ciclul de instruiri s-a încheiat cu seminarul: ”Aspecte medicale și legale privind diagnosticul clinic și anatomopatologic” susținut de prof. Eugen Melnic – șef catedră de Marfopatologie a USMF ”Nicolae Testemițanu” și Anatolii Bondarev, asistent universitar, catedră Medicină Legală.

Aceste cursuri sunt foarte utile pentru tot personalul medical care participă la ele din motiv că în activitățile noastre cotidiene, nu avem timp să facem față la avalanșa de informație care există azi. Datorită informației existente referitor la o anumită temă, suntem și noi la cu noutățile” a declarat medicul, șef interimar Terapia Intensivă Generală, Corina Gutium.

În această ordine de idei, aducem mulțumiri colaboratorilor USMF ”Nicolae Testemițanu”, în special Catedrei de Medicină Legală și Catedrei Morfopatologie pentru receptivitate, colaborare și informația utilă prezentată în cadrul seminarelor.