Pe 3 noiembrie salvăm vieți împreună

30.10.23

În data de 3 noiembrie, între orele 08.00-16.00, în incinta IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” se va desfășura campania de donare voluntară a sângelui.

Donatorii de sânge sunt salvatori de vieți omenești. Doar dintr-o singură donație de sânge poți salva 3 vieți. Vă îndemnăm să fiți solidari cu comunitatea medicală din instituția noastră pentru realizarea acestei fapte nobile.

Sângele este esențial pentru tratamentul în stările de urgență majoră, intervențiile chirurgicale planice complexe, pentru îmbunătățirea calității vieții și prelungirea acesteia pacienților, care suferă de boli incurabile.

Donarea de sânge este o procedură voluntară, anonimă și absolut inofensivă.

Donatorul poate alege componentul sanguin pe care dorește să-l doneze: sânge, plasmă sau trombocite. Poate deveni donator de sânge fiecare persoană care îndeplinește următoarele criterii:

  • Vârsta cuprinsă între 18-60 ani
  • Greutatea corporală 50kg-110kg
  • Tensiunea arterială în limitele 80-150

Donatorul sistematic beneficiază de verificare periodică a stării de sănătate și anume: un examen medical la medical transfuziolog și un set de investigații de laborator. Donarea de sânge duce la împrospătarea acestuia, întărirea sistemului imunitar, diminuarea riscului de boli cardio-vasculare, creșterea rezistenței organizmului în caz de un eventual șoc hemoragic. Prin donarea voluntară de sânge din partea oamenilor cu suflet mare este scoasă presiunea asupra familiei pacientului de a găsi donator în momentele critice pentru ei.

Vă așteptăm pe 3 noiembrie să salvăm vieți împreună!