Pacienta C., 63 ani, s-a adresat în secţia Chirurgie toracică a Spitalului Clinic Republican pe 24 noiembrie 2015, acuzînd disfagie (dificultate la înghiţit) pronunţată crescîndă timp de 4 luni.
Deoarece pacienta a refuzat gastrostoma, care presupune o intervenţie chirurgicală prin care se efectuează deschiderea stomacului pentru alimentare, dna C. a fost examinată pentru determinarea posibilităţii montării stentului în esofag. Menţionăm că plasarea stent-urilor digestive sub control endoscopic permite fie avantajul de timp în vederea pregătirii pacientului pentru operaţie în condiţii de siguranţă, fie permite evitarea operaţiei, cum era şi cazul pacientei C.
La examenul de fibroesofagoscopie, a fost depistată o compresie a 1/3 inferioară a esofagului cu stenozare pronunţată a lumenului (0,5 cm în diametru). Pe data de 8 decembrie curent s-a efectuat plasarea endoscopică a stentului metalic autoexpandabil cu valvula antireflux în regiunea structurii esofagiene.
Radiografia de control de la 9 decembrie a indicat: Rezultat bun. Contrastarea cu soluţie de contrast solubilă cu tranzit respectat prin esofag şi stent, fără fistulă.
Deoarece recuperarea post-intervenţie este mult mai rapidă (de la cîteva minute, la 2-3 ore) şi mult mai uşoară decât în cazul operaţiei, pacienta a fost externată chiar a doua zi, în stare satisfăcătoare, fiind ameliorată deglutiţia – mîncarea semilichidă poate fi înghiţită uşor.
Tehnica medicală utilizată pentru rezolvarea acestui caz este încă o reuşită din portofoliul medicilor IMSP Spitalul Clinic Republican.