Poezie dedicată domnului Octavian Taranov, medic urolog

09.09.21

Poezie dedicată domnului Octavian Taranov, medic urolog:

”Aveți halate și berete albe,

Smolite fețe și rumeori obraji.

Mă-nchin în fața Dumneavoastră

Stimați medici, prieteni dragi.

Să ne trăiți voi, salvatori de vieți,

Străjeri ai bunei noastre sănătăți.

Să vă slăvească-n opere poeții-

În versurile cele mai de preț.

Fiindcă voi sunteți mereu la datorie –

Și-n zi senină, și pe furtuni, și ploi

În viața noastră fără doctorie –

E ca fără de cartușe în război.

Iar nouă să ne râdă în mustețe sănătatea

Și la horă chiar bătrâni să țopăim

Să nu ne-n bolnăvim în viață nici o dată,

Cu medicii la joc să ne-ntâlnim”.

Bordian Anastasia

 

În această ordine de idei, îl felicităm pe domnul Octavian Taranov cu împlinirea a 50 de ani de activitate în cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Dumnealui a pășit pentru prima dată pragul instituției în iulie, anul 1971, fiind student în anul 5.

”Când m-am angajat aici, ascultam totul ce spun profesorii, medicii, asistentele medicale. Încercam de la fiecare din ei să învăț câte ceva. Am lucrat alături de personalități marcante în urologie, datorită cărora am îndrăgit și mai mult această ramură a medicinei” își amintește doctorul.

Medicul spune că deși a avut mai multe propuneri de a pleca să activeze în alte instituții, a ales să rămână aici, pentru că Spitalul Clinic Republican îi este o a doua casă. Aici el a operat și salvat mii de pacienți.

”Eu aici am crescut. Eu aici am învățat totul. Să plec de la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” ar fi ca o trădare. Acest spital este ca o soție, pe care o iubești și nu mai vrei să divorțezi”.

În același timp, Octavian Taranov spune că pe parcursul anilor medicina a evoluat foarte mult.

”Nici nu pot compara ceea ce este în prezent cu ceea ce a fost acum 50 de ani. Dacă înainte o operație obișnuită, de rutină putea dura ore în șir, acum datorită utilajelor medicale performante totul se face mai rapid. Durata spitalizării pacienților este mult mai scurtă, aceștia se recuperează mai repede. În urologie utilizăm cele mai noi tehnici chirurgicale. Cred că vom progresa în continuare”, declară doctorul.

Chirurgul spune că se bucură atunci când vede că tânăra generație este dornică de a învăța. La fel, domnul Taranov afirmă că dacă și-ar începe viața încă o dată, ar alege cu siguranță medicina.

Nici nu se discută. Aș fi din nou urolog. În acești 50 de ani au fost și momente de fericire, și de tristețe. Ne bucuram când salvam pacienți foarte gravi și sufeream atunci, când cineva deceda. În viață nu mereu este soare, însă cu siguranță, medicina este dragostea mea”.