Premieră medicală!

13.07.23

În premieră în Republica Moldova doctorii autohtoni au utilizat metoda EVAR (endovascular aneurysm repair) combinată cu protezare deschisă femuro-femurală în rezolvarea unui anevrism gigantic de aortă (12 cm). Intervenția a fost realizată cu succes de către medicii endovasculari ai IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”.

Pacientul de 60 de ani suferea de anevrism gigant de aortă cu anatomie dificilă pentru un caz obișnuit de endoprotezare. De aceea am asociat metodei EVAR, care este minim-invazivă și metoda chirurgicală deschisă – protezare femuro-femurală în sala hybrid a spitalului. Astfel intervenția a fost mai puțin traumatică pentru pacient, decât ar fi în cazul protezării deschise de aortă” a precizat șeful Cabinetului chirurgie endovasculară și cardiologie intervențională, Sorin Barat.

Anevrismul de aortă este o dilatare patologică a unui segment al aortei, cu o tendință către expansiune și ruptură, afectând toate segmentele aortei. Anevrismul poate interveni atunci când diametrul segmentului dilatat depășește cu 50% diametrul normal al zonei respective. Metoda EVAR, care presupune implantarea unei endoproteze prin intermediul unor incizii mici în artera femurală. Bărbatul a fost externat la domiciliu în stare satisfăcătoare. Succesul acestei operații deschide noi perspective în tratamentul anevrismelor de aortă și consolidează poziția SCR ”Timofei Moșneaga” ca un centru de excelență în chirurgia vasculară.

Totodată, recent au fost realizate încă două intervenții chirurgicale utilizând metoda EVAR.