PREMIERĂ PENTRU REPUBLICA MOLDOVA! Portofoliul tehnicilor neurochirurgicale moderne, disponibile pentru pacienţii Spitalului Clinic Republican, a fost completat cu un nou tip de intervenţie - KYFOPLASTIA VERTEBRELOR LOMBARE

01.12.15

La 18 noiembrie curent, în sala de operaţii Hybrid, a fost realizată în premieră o intervenţie chirurgicală asupra coloanei vertebrale, cu aplicarea tehnicilor chirurgicale minim invazive.

Pacienta P., 57 ani, prezenta la internare dureri persistente în regiunea lombară a coloanei vertebrale, cu iradiere în regiunea paravertebrală şi sub rebordul costal bilateral, cauzate, cel mai probabil, de un traumatism al coloanei lombare, suportat la sfârşitul lunii iulie. De menţionat că dna P. a realizat un tratament conservativ, care însă nu a fost eficient.

În urma investigaţiilor imagistice prin CT şi IRM a coloanei lombare, a fost stabilit diagnosticul Fractură tasată a corpului vertebral LI gr.II şi Hemangiom agresiv al hemicorpului vertebral LII pe stânga. Luând în considerare datele clinice şi paraclinice, s-a decis de a trata simultan aceste două vertebre, prin combinarea a două tehnici chirurgicale minim invazive – vertebroplastia percutanată şi kyfoplastia cu baloane expandabile.

Vertebroplastia percutanată (VTP) reprezintă injectarea unui ciment acrilic (metilmetacrilat) în vertebra patologic modificată sub control fluoroscopic sau tomografic. Această tehnică a fost propusă în 1984 de către neurochirurgul francez Pierre Galibert pentru tratamentul preoperator al unui hemangiom agresiv de vertebră cervicală, pentru a diminua hemoragia intraoperatorie. Ulterior, vertebroplastia a fost propusă pentru tratamentul fracturilor vertebrale osteoporotice şi în metastazele vertebrale cu sindrom algic pronunţat.

Kyfoplastia reprezintă o procedură minim invazivă în timpul căreia chirurgul introduce în corpul vertebral un tub cu un balon expandabil. Sub control fluoroscopic are loc expansionarea balonului în corpul vertebral, cu restabilirea înălţimii corpului vertebral şi corijarea diformităţii kifotice. Ulterior, în cavitatea formată de balon, se introduce cimentul acrilic, ceea ce contribuie la consolidarea vertebrei. 

Realizarea intervenţiilor percutanate de acest tip presupune utilizarea unui fluoroscop intraoperatoriu, cu scopul de a reduce la minim complicaţiile (cum ar fi, leziuni ale structurilor nervoase, scurgerea cimentului extracorporeal, embolii venoase, etc.). În cazul pacientei noastre, a fost utilizată instalaţia de Angiografie tridimensională (3D) Siemens ”Artis Zee”, disponibil în sala de operaţii Hybrid a Spitalului Clinic Republican, care asigură o calitate excepţională a imaginilor intraoperatorii.

Cu anestezie generală, intervenţia chirurgicală a durat o oră şi a conţinut în sine de fapt 3 operaţii, care anterior se realizau separat:

  1. Vertebroplastia corpului vertebral LII;
  2. Biopsia de corp vertebral L1;
  3. Kyfoplastia cu baloane expandabile a corpului vertebral LI.

Vertebroplastia percutană a corpului LII a fost executată prin abord unilateral transpedicular pe stânga, în timp ce Kyfoplastia cu baloane expandabile a corpului vertebral LI - prin abord bilateral transpedicular pe stânga.

Operaţia a fost realizată de Alexandru Şumleanschi, medic neurochirurg, asistat de, profesorul universitar Aurel Bodiu, şeful secţiei Neurochirurgie SCR. Intervenţia a decurs fără complicaţii şi incidente intraoperatorii. În cadrul intervenţiei chirurgicale a fost introdus cimentul acrilic în ambele vertebre lombare, iar structurile nervoase şi vasele magistrale nu au avut de suferit. Pacienta a fost mobilizată la a doua zi postoperator şi externată în stare satisfăcătoare la doar trei zile după intervenţie.

Vertebroplastia şi Kyfoplastia reprezintă tehnici chirurgicale moderne care sunt eficiente în cadrul fracturilor vertebrale compresive însoţite de dureri agresive.

Majoritatea fracturilor vertebrale au loc în segmentul toracic inferior sau lombar superior şi sunt cauzate de traumatisme, osteoporoză sau tumori ale coloanei vertebrale. Scopul operaţiei este de a „întări” vertebra fracturată cu ciment special predestinat acestor scopuri. Vertebra în care a fost introdus cimentul devine mai rigidă, mai stabilă, iar în urma acestui fapt are loc diminuarea semnificativă a durerilor preoperatorii. Eficienţa tratamentului prin vertebroplastie şi kyfoplastie este de peste 90% în funcţie de tipul şi localizarea fracturii vertebrale. Acest tip de operaţii este unul sigur, poate fi aplicat pacienţilor în vîrstă, care  suferă cel mai frecvent de osteoporoză, iar rata complicaţiilor se situează sub 1%.

Menţionăm că din informaţiile de care dispunem, acesta este primul caz documentat de combinare a vertebroplastiei percutane şi a kyfoplastiei cu baloane expandabile, efectuat în Republica Moldova.

Secţia Neurochirurgie IMSP SCR