Prima zi a Congresului Chirurgilor

21.09.23

Astăzi, 21 septembrie au avut loc lucrările precongres ale celui de-al XIV-lea Congres Național cu participare internațională al Asociației Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” și al IV-lea Congres al Societății de endoscopie, chirurgie miniminvazivă și ultrasonografie „V.M. Guțu” din Republica Moldova.

Evenimentul s-a desfășurat la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”, în două săli concomitent. Manifestările științifice au inclus prezentări verbale, simpozioane, mese rotunde și postere. Astăzi la Congres au fost prezenți cu rapoarte și reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, care au vorbit despre prevenirea și controlul infecțiilor și intervențiile cheie, dar și colegii noștri din România, care au prezentat informații referitoare la transplantul hepatic și chirurgia miniminvazivă.

Acest eveniment este foarte important pentru toată comunitatea medico-chirurgicală din țară, și nu doar. La Congres au venit reprezentanți din țările vecine, totodată experți în domeniu din Germania, Franța, Grecia. Aceștia vor împărtăși experianța lor cu noi, dar și vor veni cu opinii asupra problemelor cu care ne confruntăm. Este un forum de anvergură. Avem peste 500 de invitați” a declarat Președintele Congresului, președinte ales al Asociației Chirurgilor din Moldova ,,Nicolae Anestiade”, șef catedra chirurgie USMF „Nicolae Testemițanu”, d.h.ș.m., prof. Sergiu Ungureanu.

Astăzi am ascultat rapoarte referitoare la tumorile pancreatice, tumorile ficatului, suturi mecanice și anume despre cele mai moderne tehnologii implimentate în întreaga lume. Rapoartele au fost prezentate de experții din București, Cluj și Iași. Aceste informații sunt binevenite pentru chirurgii autohtoni și vor fi implimentate în scurt timp și în intervențiile chirurgicale realizate aici, în Moldova” a menționat șeful Catedrei Chirurgie Nr. 2, profesorul Adrian Hotineanu.

Lucrările Congresului vor continua pe 22 și 23 septembrie la Complexului Socio-Cultural Universitar.