Primele operații EVAR din 2024

01.02.24

Echipa IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” continuă să înregistreze succese în domeniul operațiilor miniminvazive. În data de 30 și 31 ianuarie au fost efectuate primele intervenții EVAR (Endovascular Aortic Repair) din anul 2024. Astfel, chirurgii endovasculari au salvat 4 bărbați în vârstă de 66, 68, 71 și respectiv 79 de ani diagnosticați cu anevrisme de aortă abdominală. Intervențiile au trecut cu succes, iar în câteva zile, pacienții urmează să fie externați la domiciliu.

Amintim, că procedura EVAR este o metodă intervențională prin care se poate implanta o endoproteză (un stent graft, o proteză plasată în interiorul vasului) în aortă prin abord arterial transfemural percutana, pacienților diagnosticați cu anevrism de aortă.

Avantajele procedurii EVAR: incidența diminuată a complicațiilor majore intra și postoperatorii, durata de spitalizare și perioada de recuperare sunt mult mai scurte (2-3 zile în comparație cu 7-10 zile). Toate intervențiile chirurgicale sunt acoperite de către CNAM.

În anul 2023 în IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” au fost efectuate 12 operații EVAR și 2 TEVAR (refacerea endovasculară a aortei toracice pentru a trata anevrismul de aortă toracică).