Infecţiile nosocomiale şi rezistenţa la antibiotice sunt unele din cele mai grave probleme în domeniul sănătăţii din întreaga lume. Potrivit datelor Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), anual aproximativ patru milioane de pacienţi sunt afectaţi de „infecţii spitaliceşti”, dintre care circa 37 de mii de cazuri sunt soldate cu deces. Acest tip de infecţii este greu de tratat, întrucât microorganismele care le cauzează sunt rezistente la antibiotice.
Deşi acest subiect a fost discutat anul trecut la nivelul organizaţiilor europene, în Republica Moldova până în prezent nu există studii sau statistici despre acest fenomen.
Astfel, pentru a evalua la ce stadiu se află ţara noastră la acest capitol şi cum putem păstra sănătatea moldovenilor, directorul IMSP Spitalul Clinic Republican, Anatol Ciubotaru a invitat în Moldova şefa departamentului Terapie Intensivă din Spitalul Universitar din oraşul Hanover (Germania) Christine Fegbeutel. Aceasta a ţinut o conferinţă pentru medicii, rezidenţii şi asistentele şefe din SCR, unde le-a povestit despre riscurile infecţiilor nosocomiale (adica acele infecţii ce se pot contacta când suntem spitalizaţi), infecţiile multidrog rezistente şi costurile enorme pe care le suportau spitalele pentru tratamentul acestor pacienţi. Aşa în ţările europene anual se cheltuie circa 1,5 miliarde de euro pentru tratamentul acestora. Numai în Germania în urma acestor infecţii în fiecare an decedează peste 15 000 de oameni.
Potrivit domnului Ciubotaru, în prezent durata de acţiune a acestor medicamente este una scurtă:
„Odată ce începem să administrăm antibioticile, peste două- trei luni ele nu mai acţionează asupra infecţiilor. Acest tip de medicament a apărut pentru prima dată în anii ’30 ai secolului trecut şi chiar în anii ’50 acestea îşi mai aveau efectul. În comparaţie cu acea perioadă, astăzi 70% din antibioticile, care se produc îşi pierd eficacitatea timp de un an. Bacteriile nu sunt distruse de preparatele noi, care apar. În astfel de situaţie unica metodă efectivă este prevenirea acestor infecţii”.
Totodată, Christine Fegbeutel împreună cu directorul instituţiei şi alţi medici au efectuat un control în secţiile din SCR pentru a analiza cum sunt respectate normele sanitare în spital. Anatol Ciubotaru a menţionat că specialiştii din Germania evaluează situaţia reală din Republica Moldova, pentru ca în cel mai scurt timp să elaboreze un proiect de prevenire a infecţiilor nosocomiale.
„La iniţiativa Ministrului Sănătăţii din Republica Moldova Ruxanda Glavan, Ministerul Sănătăţii din Germania a oferit 35 de mii de euro pentru deplasările echipelor de medici germani în Moldova şi a celor moldoveni în Germania pentru evaluarea condiţiilor din spitale şi schimbul de experienţe. Ulterior, vom găsi posibilitatea să aducem aici utilaj, care va identifica infecţiile în timp de două zile şi nu şapte cum este acum. Specialiştii de peste hotare ne vor învăţa cum să prevenim şi să tratăm infecţiile descoperite. Accentul principal va fi pus pe instruirea medicilor din toate spitalele din RM de către colaboratorii USMF “Nicolae Testimiţeanu” cu metodele de prevenire şi tratare a infecţiilor nosocomiale pe baza SCR”.
După ce vor avea toate datele despre răspândirea infecţiilor intraspitaliceşti în Moldova, administraţia IMSP SCR va înainta o cerere organizaţiilor europene în scopul finanţării proiectului. Deocamdata, acesta va fi realizat doar în cadrul IMSP Spitalul Clinic Republican, la iniţiativa directorului Anatol Ciubotaru.