Boala renală cronică este o boală netransmisibilă care afectează 1 din 10 persoane din întreaga lume. Deși severitatea poate varia, boala renală cronică este incurabilă și determină ca pacientul să aibă nevoie de îngrijire pe tot parcursul vieții. Pe măsură ce incidența bolii renale crește, Ziua Mondială a Rinichilor joacă un rol crucial în educarea și informarea populației, a comunității medicale și a guvernelor în încurajarea prevenirii și depistării precoce a bolii renale.
- 850 milioane de oameni suferă de boli de rinichi.
- Boala renală este în prezent cea de-a 11-a cauză principală a mortalității la nivel mondial și 2,3 – 7,1 milioane de decese premature din cauza lipsei accesului la dializă și transplant.
- În multe țări, tratamentul pentru afecțiunile renale sunt adesea inaccesibile din cauza costurilor ridicate, lipsei de infrastructură și a specialiștilor calificați.
- Mai mult de jumătate dintre țările care dispun de o strategie privind controlul bolilor netransmisibile nu dispun de ghiduri sau strategii de gestionare pentru îmbunătățirea îngrijirii persoanelor cu boli renale cronice.
- Screening-ul pentru persoanele cu risc sporit, diagnosticarea precoce și tratamentul sunt eficiente pentru poverii bolilor renale.
Conform statisticilor, peste 850 de milioane de oameni din întreaga lume se estimează că suferă de boli renale din diferite cauze. Bolile cronice renale provoacă cel puțin 2,4 milioane de decese pe an. Bolile acute renale afectează peste 13 milioane de persoane din întreaga lume, 85% din aceste cazuri se regăsesc în țările cu venituri mici și medii.
Bolile cronice renale și bolile acute renale contribuie semnificativ la creșterea morbidității și mortalității la alte boli și factori de risc, inclusiv bolile cardiovasculare, diabetul, hipertensiunea, obezitatea, precum și infecțiile cum ar fi HIV, malaria, tuberculoza și hepatita.
Ce trebuie de reținut:
- Boala renală cronică precoce nu are semne sau simptome.
- Boala cronică de rinichi, de obicei, nu dispare.
- Boala renală poate fi tratată. Cu cât mai devreme este depistată, cu atât mai bine veți primi tratament eficient.
- Testele de sânge și de urină sunt utilizate pentru a verifica boala renală.
- Boala renală poate progresa până la insuficiența renală.
Cauzele bolii renale cronice: Tensiunea arterială ridicată (hipertensiunea) și diabetul zaharat sunt cele mai frecvente cauze ale bolii renale. Tensiunea arterială ridicată cauzează puțin peste un sfert din toate cazurile de insuficiență renală. Diabetul a fost stabilit ca fiind cauza a aproximativ o treime din toate cazurile și este cea mai frecventă cauză a stadiului terminal al bolii renale în majoritatea țărilor dezvoltate. Alte condiții mai puțin frecvente includ inflamația (glomerulonefrită) sau infecțiile (pielonefrită).
Uneori, boala renală cronică este moștenită (cum ar fi boala polichistică) sau rezultatul blocării îndelungate a sistemului urinar (cum ar fi mărirea pietrelor de prostată sau de rinichi).
Simptomele. O persoană poate să-și piardă până la 90% din funcțiile renale înainte de a suferi simptome. Majoritatea persoanelor nu au simptome până când boala renală nu avansează. Semnele de avansare a bolii renale cronice includ glezne umflate, oboseală, dificultăți de concentrare, scăderea poftei de mâncare, sânge în urină și urină spumoasă.