”Sănătatea pentru toți”

07.04.23

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Sănătății. În acest an, Organizația Mondială a Sănătății sărbătorește cea de-a 75-a aniversare, iar sloganul de azi este: „Sănătate pentru toți”. În acest sens, OMS a lansat o campanie, ce va implica statele membre, partenerii și publicul, îndemnându-i să-și împărtășească poveștile despre ce înseamnă sănătatea pentru ei.

Pentru colectivul Spitalulului Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”, sănătatea cetățenilor este o prioritate absolută, iar angajații săi și administrația depun toate eforturile pentru a asigura îngrijirea medicală de calitate pentru toți pacienții. IMSP SCR reprezintă un exemplu elocvent de instituție medicală dedicată sănătății cetățenilor. Insituția este dotată cu cele mai moderne echipamente medicale, acest spital este unul dintre cele mai importante centre de sănătate din țară, unde sunt tratați cei mai gravi pacienți din întreaga Republica Moldova.

IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” la moment dispune de 795 de paturi, 17 secții cu profil chirurgical, 11 – secții terapeutice, 5 secții de Terapii Intensive și de o Secție Consultativă.

De-a lungul anilor, Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” a devenit un centru de excelență în domeniul sănătății, unde sunt implimentate tehnologiile medicale și experiența clinică de ultimă oră. Anual medicii de aici înregistrează premiere medicale naționale și instituționale și salvează mii de vieți.

Astfel, pe parcursul anului trecut în secțiile SCR au fost tratați peste 31 de mii de pacieți și au beneficiat de consult în secția Consultativă a spitalului aproximativ 128 de mii de cetățeni.

Totodată, au fost efectuate 8 transplanturi de ficat, au fost reluate transplantele de rinichi, după o pauză de aprope 3 ani, cauzată de pandemia COVID – 19. Menționăm că Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” este unica instituție medicală din țară unde se efectuează transplantele hepatice și  renale.

Au fost în premieră realizate intervențiile minim invazive EVAR - alternativa minim invazivă comparativ cu varianta chirurgicală clasică de tratament a aneurismului de aortă abdominală. Chirurgii au înlăturat formațiuni tumorale ginantice din regiunea cervicală, abdominală și toracică, astfel au scos din ghearele morții zeci de pacienți.

Totodată peste 20 de maturi și copii și-au recăpătat auzul datorită implantului cohlear, realizat în cadrul instituției.

Doctorii și asistentele medicale din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” sunt în continuă perfecționare și mereu își consolidează cunoștințele la diferite instruiri naționale și internaționale, ceea ce face ca actul medical să fie la un nivel mai înalt.

Pe lângă performanțele medicale deosebite, angajații spitalului au o atitudine binevoitoare și grijulie față de orice persoană, care are nevoie de ajutor. SCR facilitează accesul la o îngrijire medicală de înaltă performanță pentru orice cetățean al Republicii Moldova. În acest sens, Secția Consultativă este acea unitate care primește și analizează cele mai dificile cazuri medicale din țară, iar după o evaluare a specialiștilor, pacientul este direcționat la necesitate în secțiile de profil ale spitalului. Cetățenii pot ajunge la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” prin autoadresare sau prin trimitere de la medicul de familie sau din teritoriu.

Vă așteptăm cu mult drag la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” pentru a beneficia de un tratament corect și grijuliu al sănătății Dvs.