Săptămâna Europeană a Imunizării

24.04.19

          Vaccinurile au contribuit la sănătatea și bunăstarea tuturor. În ultimii 60 de ani, imunizarea a salvat mai multe vieți în rândul copiilor decât orice alte intervenţii medicale. Impactul acestei revoluţii asupra prevenirii bolilor în doar câteva zeci de ani este enorm. Rujeola a cauzat aproximativ 2.6 milioane de decese în fiecare an, înainte ca vaccinarea pe scară largă să fie pusă în aplicare în 1980. Datorită vaccinului rujeolic această boală extrem de contagioasă se poate preveni acum. Este o binecuvântare și o realizare că aceste boli sunt doar o tristă amintire astăzi.

           În fiecare an, Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății marchează săptămâna europeană a imunizării (SEI) pentru a promova imunizarea ca fiind vitală pentru prevenirea bolilor și protejarea vieții. În acest an, campania se desfășoară în perioada 24-30 aprilie 2019, ce vizează sensibilizarea populației cu privire la beneficiile vaccinării și sărbătorirea „eroilor vaccinării” care contribuie în multe feluri la protejarea vieții prin vaccinare. Eroii vaccinării includ lucrătorii din domeniul sănătății care administrează vaccinuri, părinții care aleg vaccinarea pentru copiii lor precum și toți cei care susțin și împărtășesc informații corecte despre importanța și rolul vaccinurilor.

Imunizarea este un factor important în procesul de prevenție al unui număr semnificativ de boli transmisibile, al dezabilității și al decesului asociat acestora. Republica Moldova se află pe lista țărilor în care, în ultimii ani, a scăzut îngrijorător rata de vaccinare, sub cea recomandată de 95%.

Eroii vaccinării

  • Factorii de decizie politică creează sistemele medicale, educaționale și sociale necesare pentru a asigura accesul echitabil la vaccinuri.
  • Personalul medical  este o sursă de încredere privind vaccinurile pentru pacienții lor. Sensibilizarea față de vaccinuri salvează vieți.
  • Fiecare părinte joacă un rol vital în protejarea copiilor și a altora prin alegerea de a-și vaccina propriul copil. Fiecare copil merită să fie protejat de bolile prevenibile prin vaccinare.
  • Cercetătorii de vaccin au salvat milioane de vieți prin dezvoltarea de vaccinuri sigure și eficiente. Inovația continuă va extinde această protecție pentru un număr mai mare de infecții.
  • Prin împărtășirea beneficiilor în urma vaccinării, toată lumea poate contribui la creșterea gradului de conștientizare a imunizării, fiind un instrument de salvare a vieții.
  • Eforturile neîntrerupte pentru a ne asigura că fiecare copil primește vaccinurile pe care le merită, putem crea un viitor fără boli care pot fi prevenite azi prin vaccinare.

Succesele imunizării

  • Vaccinarea previne boala, protejează viața și este o bază solidă pentru sănătatea și bunăstarea pe tot parcursul vieții.
  • Vaccinarea împotriva bolilor contagioase protejează nu numai persoanele vaccinate, ci și cele din jurul lor.
  • Datorită vaccinării, poliomielita a fost redusă cu 99% din 1988. Împreună putem elimina poliomielita.
  • Vaccinarea cu papilomavirus uman (HPV) poate preveni până la 90% din cazurile de cancer de col uterin.
  • Vaccinul HPV combinat cu screening-ul obișnuit este cel mai eficient instrument pentru prevenirea cancerului de col uterin.
  • Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli din lume. Copiii mici nevaccinați prezintă cel mai mare risc de a avea rujeolă și a dezvolta complicațiile acesteia, inclusiv deces.
  • Infecția cu virusul rubeolei la femeile gravide poate determina decesul fătului sau poate duce la defecte congenitale.
  • Vaccinul contra hepatitei B este eficient în proporție de 95% în prevenirea infecțiilor și în dezvoltarea bolilor cronice și a cancerului hepatic cauzate de hepatita B.
  • Vaccinurile combinate, precum vaccinul pentavalent (DTP-HepB-Hib) reduc numărul de vizite la medic și numărul de injecții, reducând astfel disconfortul cu care se confruntă un copil.
  • Vaccinurile sunt eficiente și inofensive.