Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antimicrobiene

23.11.23

25 de mii de decese în Uniunea Europeană și 700 de mii de decese la nivel mondial sunt cauzate anual de bacteriile rezistente la preparatele antimicrobiene. Potrivit Comisiei Europene, rezistența la antibiotice reprezintă o amenințare gravă, cu consecințe profunde asupra tratamentului bolilor infecțioase. Principalii factori ai rezistenței la aceste preparate țin de utilizarea necorespunzătoare și administrarea excesivă a acestora.

Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antimicrobiene, care se desfășoară în perioada 18-24 noiembrie servește ca o platformă globală pentru conștientizarea și educația cu privire la problema alarmantă. Sloganul din acest an este: „Să prevenim rezistența la antimicrobiene împreună”

În acest context, în data de 21 noiembrie în cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” a fost organizată o conferință, în cadrul căreia au fost discutate următoarele subiecte:

(PREZENTĂRILE LE PUTEȚI DESCĂRCA ACCESÂND PE DENUMIREA SUBIECTELOR)

Potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova există Programul național pentru supravegherea și combaterea rezistenței la antimicrobiene pentru anii 2023-2027, care a fost aprobat, anul acesta, de Guvern, la inițiativa Ministerului Sănătății. Programul presupune armonizarea cadrului normativ existent, elaborarea noilor acte în domeniul rezistenței la antimicrobiene, în conformitate cu cerințele legislației Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății.