Pentru prima dată în Republica Moldova a fost efectuat transplant hepatic ortotopic cu un ficat integru de la donator viu aflat în moarte cerebrală la un pacient diagnosticat cu insuficiență hepatică acută. Operaţia a vut loc pe data de 15 decembrie 2016 de către echipa medicilor din SCR chirurgia hepatobiliopancreatică, condusă de profesorul universitar Adrian Hotineanu.
De obicei, şansele de a fi vindecat la pacienții care suferă de insuficiență hepatică acută, ce progresează rapid, dar timpul de a fi salvat prin unica metoda - transplant de ficat este limitat la 2-3 zile - sunt mici. Cu atât mai mult, atunci când un ficat compatibil de la un donator poate apărea odată la 1-2 ani, dar starea pacientului se agravează fiecare oră, doar o minune a vieții îți poate oferi singura șansă de a fi vindecat. Anume această minune s-a întîmplat cu un bărbat de 36 de ani. Acesta a fost spitalizat în SCR în Secția de Reanimare în stare extrem de gravă, determinată de Hepatită toxică, insuficiență hepatică acută cu o dinamică negativă la fiecare oră. În momentul când pacientul se zbătea între viață și moarte s-a stins din viață o altă persoană la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău. Fiind în moarte cerebrală, rudele au acceptat să doneze organele ei, pentru a prelungi viața altor oameni. În aceeași noapte acest ficat a fost transplantat anume la bolnavul din SCR. Acum starea pacientului este cu dinamică pozitivă. La moment viața bărbatului se află în afara oricărui pericol.
“În Spitalul Clinic Republican până în prezent s-au realizat 28 de transplante hepatice. Toate au fost efectuate la pacienți cu boli hepatice cronice, de care au suferit de mai mulți ani și boala a atins stadiul său final. Acești pacienți au fost investigați suplimentar, incluși în lista de așteptare și programați pentru un eventual transplant hepatic, spre deosebire de acest caz, când decizia de a efectua un transplant hepatic acestui pacient a fost luată în cîteva minute, în condiții de urgență majoră”, a specificat prof. univer. Adrian Hotineanu.
În acelaşi context, chirurgul Serghei Burgoci a adăugat că “În afara bolilor cronice hepatice, indicația pentru transplant hepatic de urgență este retransplantul și anume insuficiența hepatica acută. Realizarea transplantului hepatic la pacienți cu insuficieță hepatica acută este cu mult mai complicată decît transplantul la pacienți cirotici, din punct de vedere tehnicii chirurgicale, ficatul fiind de volum mare cu compresia severă a viscerelor și mai ales vaselor adiacente” .
În acest an în Republica Moldova au fost disponibili doar opt donatori, ficatul cărora a fost admisibil pentru a fi transplantat.
În ciuda îmbunătățirei considerabile a tratamentului insuficienței hepatice acute în condițiile terapiei intensive, letalitatea atinge 70-80%. Scopul principal al tratamentului acestor pacienți, deseori devine stabilizarea stării generale pentru un eventual transplant hepatic urgent pentru a fi vindecați.
Deficitul critic de donatori de organe aflați în moarte cerebrală impune probleme dificile în tratamentul bolilor hepatice. În ciuda succeselor remarcabile a transplantologiei, și anume progresul medicilor coordonatori din Republica Moldova în depistarea acestor donatori, numărul mic de organe disponibile prelevate, devine un obstacol nedepășit pentru majoritatea pacienților cu boli hepatice în faza terminală a bolii. Fiind ultima și unica șansă pentru viață, sute de pacienți sunt în așteptarea unui ficat nou.