La 24 martie, anual, se marchează Ziua mondială de Luptă împotriva Tuberculozei (sau Ziua Mondială TBC). În această zi, în anul 1882, Robert Koch, medic şi microbiolog german, la şedinţa Societăţii de fiziologie din Berlin a declarat că a reuşit să identifiece bacilul care provoacă tuberculoza. În anul 1905, pentru această descoperire i s-a conferit premiul Nobel pentru Medicină.
Tema campaniei Zilei Mondiale TBC pentru anul 2014 este ''Atenţie ţinta de 3 milioane. Găseşte. Tratează. Vindecă tuberculoza''.
Faptul că această zi este marcată în toată lumea, reprezintă conştientizarea pericolului pe care îl provoacă această maladie pentru om, dar şi pentru cei din ambianţa acestuia, continuitatea eforturilor în controlul şi prevenirea tuberculozei, la nivel mondial.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din cele 9 milioane de oameni care se îmbolnăvesc anual de tuberculoză, o treime nu sunt înregistraţi de către sistemele de sănătate publică, deci nu beneficiază de îngrijiri medicale. O parte din această treime trăieşte în cele mai sărace şi vulnerabile comunităţi din lume. Obiectivul Zilei Mondiale TBC din 2014 este de a găsi modalităţile prin care aceşti oameni să fie diagnosticaţi în termen optim şi să beneficieze de tratament adecvat, având astfel şansa de a se vindeca. Deşi numărul anual de cazuri de boală scade cu valori mici, există posibilitatea ca obiectivele stabilite de OMS de a reduce numărul de cazuri de boală să poată fi atinse după anul 2015. Campania de luptă împotriva tuberculozei din 2014 urmăreşte toate obiectivele înscrise în Planul Global Stop TBC 2011—2015 şi permite populaţiei de pe întreg globul să participe la controlul şi eradicarea bolii.
Desigur, împotriva tuberculozei există vaccinul, dar importanţa unui regim de viaţă sănătos este primordială. Consumul zilnic al alimentelor bogate în vitamine, minerale, fibre, asigură nutrienţii necesari pentru o viaţă sănătoasă şi, mai ales, trebuie să ne asigurăm că apa băută este potabilă. Fructele trebuie spălate aşa cum permanent se recomandă, iar alimentele trebuie prelucrate termic în mod corespunzător. În cazul îmbolnăvirii, tratamentul este de lungă durată, de şase sau de nouă luni, şi pentru vindecarea completă trebuie respectat sfatul medicului.
În contextul celor expuse mai sus, la 19 martie curent, în IMSP Spitalul Clinic Republican a avut loc conferinţa dedicată Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei. La eveniment a fost invitată dna Liuba Nepaliuc, medic la Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc", care a prezentat un raport cu tema: “Tuberculoza - pericolul secolului al XXI-lea”. Comunicarea s-a axat pe date statistice, căile de transmitere ale maladiei, incidenţe, metode de tratament şi profilaxie. Subiectele abordate, precum şi cazurile reale despre care a vorbit dna Nepaliuc au impresionat auditoriul format din personalul de asistente medicale, care au apreciat actualitatea temei, manifestînd interes şi pentru alte astfel de teme stringente. Evenimentul a fost organizat de către asistenta şefă a IMSP SCR, dna Valentina Saghin.