Un caz medical rar în Republica Moldova a fost din nou soluționat cu succes de către medicii din IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Este vorba despre o intervenție chirurgicală dificilă, în care a fost antrenată o echipă mixtă de specialiști: neurochirurgi, medici toracaliști, chirurgi vasculari și chirurgi generali. Pacienta, o fetiță de 9 ani, a fost diagnosticată cu neuroblastom a segmentului toracic a coloanei vertebrale ThVIII–ThXI pe stânga cu dimensiunile de 11x3.5x4 cm. Cu alte cuvinte, fata avea o tumoare, care intra în contact strâns cu aorta, nervii intercostali, rinichiul stîng, splina, glanda suprarenală.
Mama pacientei povestește că fetița a început să acuze dureri acum o lună. Inițial copila spunea că o doare spatele, apoi capul, burta. Micuța a trecut un tratament pentru pancreatită, însă starea ei nu se ameliora. În cadrul unei din investigații la locul de trai (Soroca), medicii au descoperit că fata are o formațiune în cutia toracică pe stînga. Pacienta a fost internată în SCR, iar din motivul complexității cazului și posibilelor complicații intraoperatorii, s-a decis de a crea o echipa multidisciplinară
Doctorii au dat dovadă de o conlucrare excelentă, întrucât spun ei, o astfel de intervenție poate fi realizată doar într-un spital multidisciplinar. În timpul operației s-a efectuat intubație selectivă într-un singur plămân, deoarece pe parcursul abordului putea fi necesară deflația plămânului stâng. În cadrul operației au luat parte neurochirurgii și toracaliștii în frunte cu profesorul Aurel Bodiu, medicul neurochirurg Serghei Borodin și șeful Secției chirurgie Toracică - Alexandru Toma. Ceilalți membri ai echipei mixte au fost prezenți pentru a interveni în cazul unor complicații. Serviciul de Anestezie și Terapie Intensivă în frunte cu profesorul Victor Cojocaru, medicii anesteziologi Dumitru Frunze și Iana Cotorcea au asigurat buna desfășurare a actului chirurgical și suportul anesteziologic necesar. În cadrul intervenției chirurgicale au fost antrenate și asistentele de operație Natașa Panici, Viorica Bîrca și asistenta de anestezie Ala Dohocher, care au manifestat un grad înalt de pregătire și profesionalism.
Lista unor posibile complicații a fost mare - leziunea aortei, hemoragie masivă, dificultăți de vizualizare care ar necesita înlăturarea splinei și disecția diafragmei, leziunea măduvei spinării, ictus medular, paralizie în picioare, pneumonie etc. Toate aceste complicații au fost evitate, iar intraoperator nu au fost înregistrate evenimente care ar fi pus în pericol viața pacientei.
Medicii au lucrat cot la cot timp de patru ore, iar acum micuța a fost externată, se simte bine și chiar poate deja frecventa școală. Mama copilei spune că este mulțumită de rezultatul tratamentului și le este recunoscătoare doctorilor din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”.