O tumoră de aproape 5 kg (4,680 kg) localizată în cavitatea pleurală a fost înlăturată cu succes de către chirurgii toracici ai IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Din cauza volumului mare al formațiunii tumorale, accesul spre ea a fost practic imposibil. În pofida acestui fapt, datorită experienței și profesionalismului echipei SCR, intervenția chirurgicală a decurs reușit. Pacienta a fost o femeie de 61 de ani.
”De mai mult timp oboseam foarte des și repede. Dar m-am obișnuit cu această stare și nu m-am adresat la medici, crezând că va trece de la sine. Iarna trecută am avut o fractură la picior. Pentru a fi operată, am trecut mai multe investigații în urma cărora s-a depistat ceva neclar la plămâni. Atunci când oboseala a devenit și mai frecventă, iar la nivelul pieptului mă ”apăsa” m-am adresat la doctor. Ulterior am fost îndreptată la Spitalul Clinic Republican” a povestit pacienta Maria.
”Am recurs la intervenție chirurgicală clasică prin toracotomie antero-laterală din dreapta. La deschiderea cavității pleurale depistăm o formațiune tumorală dură, destul de mare, care făcea practic imposibil de a avea acces în cavitatea pleurală la originea acestei tumori. Cu dificultate am introdus instrumentele și s-a început mobilizarea tumorii. După ce a fost mobilizată această formațiune de volum, practic mai mult orb, pe baza simțului și a instrumentelor am determinat că este o formațiune care crește din mediastinul anterior cu coborârea în cavitatea pleurală și comprimarea totalmente a plămânului. Plămânul drept al pacientei practic nu funcționa, el era comprimat totalmente. După ce am mobilizat această tumoare a apărut o altă problemă, nu puteam să o extragem” a explicat chirurgul, șeful Secției Chirurgie Toracică, Alexandru Toma.
După ce au mai lărgit incizia, medicii au izbutit să extragă tumora. Operația a durat aproximativ 3 ore.
”Am efectuat și timectomie, deoarece tumora avea originea în glanda timus, care este localizată pe pericard. Operația a decurs destul de bine, fără pierderi de sânge, fără complicații intraoperatorii. Pacienta deja a doua zi a fost transferată din terapia intensivă în secția de profil. În practica noastră întâlnim des tumori mediastinale, dar atât de mari, aproape 35-40 cm, cu 25 cm în diametru - mai puține” a adăugat Alexandru Toma.
La câteva zile după intervenția chirugicală, pacienta a declarat că se simte bine și nu mai are dureri în piept. La moment medicii așteaptă rezultatul analizei histologice pentru a stabili tratamentul potrivit în continuare.
Echipa medicală care a realizat intervenția chirurgicală:
Toma Alexandru – chirurg, șef Secție Chirurgia Toracică
Sîli Vladimir – chirurg
Balanici Mihai– chirurg,
Cebanu Andrei - medic rezident
Negură Adrian – anesteziolog
Guzun Adriana - asistenta de operație.