Folosește inima … pentru societate, pentru cei dragi și pentru tine. Anul acesta, la 29 septembrie, campania de comunicare se va desfășura cu tema : ”Folosește inima pentru a învinge bolile cardiovasculare”.
Bolile cardiovasculare (BCV) sunt cauza principală a deceselor, constituind 58,5% din mortalitatea totală în anul 2019. Rata mortalităţii generale prin BCV este aproape de două ori mai mare în Republica Moldova decât în Regiunea Europeană. Morbiditatea prin BCV ocupă locul cinci în ierarhia bolilor înregistrate în țară pe parcursul anului 2019, iar dizabilitatea cardiovasculară deţine constant rata de 20,2% din numărul total de persoane cu dizabilități pe cauza de boală. Rata mortalității generale prin BCV este mare atât printre bărbați cât și femei, însă rata mortalității prin BCV la vârsta aptă de muncă la bărbați este mai mare decât la femei.
Pe parcursul anului 2019, în Republica Moldova, de afecţiuni al aparatului circulator au decedat 21514 persoane. În structura deceselor cauzate de bolile sistemului cardiovascular (circulator) predomină: cardiopatia ischemică (51,6 % sau 11091 persoane), bolile cerebro-vasculare (24,0% sau 5227 persoane) , cardiopatia hipertensivă (11,0% sau 2374 persoane), infarctul miocardic acut (8,7% sau 1875 persoane).
Cauzele dezvoltării bolilor cardiovasculare sunt asociate cu factori de risc comportamentali, precum consumul de tutun, alimentaţia nesănătoasă, abuzul de alcool, inactivitatea fizică; cu factori de risc fiziologici, cum ar fi tensiunea arterială înaltă, nivelul crescut al colesterolului seric, glicemia crescută, obezitatea; precum și cu factori de risc nemodificabili, cum ar fi vârstă, sexul, predispoziția genetică.
Mediul în care trăim, muncim sau ne distrăm poate avea o influență importantă asupra abilității noastre de a lua o decizie corectă pentru sănătatea inimii – îndeosebi mediul urban, care ne modifică stilul de viață și alimentația.
În timpul pandemiei de COVID-19, persoanele cu BCV se confruntă cu o dublă amenințare, în primul rând, fiind mai vulnerabili și susceptibili la infecție (virus), sunt expuși unui risc mai mare de îmbolnăvire cu evoluție gravă și deces, într-a doilea rând, din cauza restricțiilor legate de răspândirea infecției (virus) sunt abandonate serviciile de asistență medicală, fiind expuși riscului de acutizare a bolii.
Folosind inima înseamnă să folosiți:
Cunoștințele și abilitățile
Pentru a înțelege ce este necesar pentru a trăi o viață sănătoasă cu o inimă sănătoase și pentru a acționa pe baza acestor cunoștințe, schimbându-vă comportamentul pentru o calitate mai bună a vieții acum și pe viitor.
Compasiunea
Să priviți dincolo de sine și să acționați în moduri care să-i sprijiniți pe cei mai vulnerabili din societate; cei cu afecțiuni cardiace care sunt expuși la un risc mai mare în timpul COVID-19.
Folosiți inima pentru a face alegeri mai bune
Cu toții putem să avem îngrijă de inimile noastre și să prevenim dezvoltarea bolilor cardiovasculare, alimentându-ne sănătos, spunând nu tutunului, respectând recomandările privind consumul de alcool și făcând multe activități fizice - oferind un exemplu copiilor și celor dragi.
Folosește inima pentru a-ți asculta inima
Dacă aveți o afecțiune de bază, cum ar fi boli de inimă, insuficiență cardiacă, diabet, hipertensiune arterială sau obezitate, nu lăsați COVID-19 să vă oprească participarea la controalele regulate. Și nu evitați niciodată să sunați la serviciile de urgență dacă aveți nevoie - este sigur și profesioniștii din domeniul medical sunt la dispoziția dumneavoastră.
Folosește inima pentru societate, pentru cei dragi și pentru tine
Persoanele, comunitățile și companiile au răspuns la pandemie în moduri incredibile, sprijinindu-se reciproc, profesia medicală și persoanele vulnerabile din societate. Este vorba de a face alegeri mai bune la fiecare nivel - de la alegerile personale și zilnice, la guvernele lumii și la alegerile politice la nivel de populație.
Folosiți inima pentru a mulțumi lucrătorilor din domeniul sănătății
Pandemia a condus la o revărsare de sprijin pentru asistenți medicali, medici, cercetători și îngrijitori. Pe măsură ce mergem spre Ziua Mondială a Inimii 2020, continuați să prezentați poveștile acestor eroi de front și pacienții lor ca parte a Eroilor noștri ai inimii.
Folosiți inima pentru a participa
Faceți Ziua Mondială a Inimii 2020 mai importantă ca oricând - o platformă puternică pentru schimbări pozitive și pentru a ajuta oamenii să trăiască mai mult, mai bine și mai sănătos.
Cunoașteți-vă riscul de boală cardiacă
Ce condiții de sănătate cresc riscul bolilor de inimă:
- Tensiune arterială ridicată. Hipertensiunea arterială (care reprezintă 12,4% din totalul deceselor din Moldova, conform raportului privind povara globală a bolilor, IHME) este un factor major de risc pentru bolile de inimă. Este o afecțiune medicală care se întâmplă atunci când presiunea sângelui din arterele și celelalte vase de sânge este prea mare. Presiunea ridicată, dacă nu este controlată, vă poate afecta inima și alte organe majore ale corpului, inclusiv rinichii și creierul.
- Tensiunea arterială ridicată este adesea numită „ucigaș tăcut”, deoarece de obicei nu prezintă simptome. Conform studiului STEPS 2013, în Republica Moldova, fiecare al patrulea adult (cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani) are tensiune arterială ridicată. Valorile tensiunii arteriale sistolice de peste 140 mmHg sunt cele mai frecvente, proporția bărbaților a constituit 35,9% și a femeilor 30,1%, și doar aproximativ 2 din 10 persoane primesc tratament pentru tensiunea arterială ridicată. Singura modalitate de a ști dacă aveți tensiune arterială ridicată este să vă măsurați tensiunea arterială. Vă puteți reduce tensiunea arterială cu modificări ale stilului de viață sau cu medicamente pentru a reduce riscul de boli de inimă și atac de cord. Majoritatea liniilor directoare actuale recomandă tratarea tensiunii arteriale la niveluri sub 140/90 mmHg folosind medicamente, dacă încercarea cu modificarea stilului de viață pe parcursul al câtorva luni nu a fost eficientă, indiferent de riscul total pentru BCV.
- Niveluri nesănătoase de colesterol din sânge. Colesterolul este o substanță ceroasă, asemănătoare grăsimilor, produsă de ficat sau care se găsește în anumite alimente. Ficatul dvs. este suficient pentru nevoile corpului, dar de multe ori obținem mai mult colesterol din alimentele pe care le consumăm.
- Dacă luăm mai mult colesterol decât poate folosi organismul, colesterolul suplimentar se poate acumula în pereții arterelor, inclusiv în cei ai inimii. Acest lucru duce la îngustarea arterelor și poate reduce fluxul de sânge către inimă, creier, rinichi și alte părți ale corpului. Colesterolul ridicat din sânge nu are de obicei semne sau simptome. Singura modalitate de a ști dacă aveți colesterol ridicat este să vă verificați colesterolul. Potrivit studiului STEPS 2013, în Republica Moldova, aproape o treime din populație (29,4%) are colesterolul total ridicat (adică colesterolul total ≥5,0 mmol/l).
- Diabetul zaharat. Diabetul determină acumularea zahărului în sânge. Riscul de deces din cauza bolilor de inimă pentru adulții cu diabet este mai mare decât pentru adulții care nu au diabet.
- Obezitatea. Obezitatea este excesul de grăsime corporală. Obezitatea este legată de un nivel mai ridicat de colesterol „rău” și trigliceride și de un nivel mai scăzut de colesterol „bun”. Obezitatea poate duce la hipertensiune arterială și diabet, precum și la boli de inimă. De asemenea, s-a constatat că în Republica Moldova 56% dintre adulți sunt supraponderali, inclusiv 23% sunt obezi; ponderea femeilor cu obezitate (28,5%) a fost de 1,6 ori mai mare decât cea a bărbaților (17,8%). Potrivit studiului HBSC, Moldova, între 2014 și 2018, ponderea adolescenților cu IMC anormal a crescut de la 25% în 2014 la 30% în 2018.
Ce comportamente cresc riscul bolilor de inimă
- Consumul unei diete bogate în grăsimi saturate, grăsimi trans și colesterol a fost legat de boli de inimă și afecțiuni conexe, cum ar fi ateroscleroza. De asemenea, prea multă sare (sodiu) din alimentație poate crește tensiunea arterială.
- A nu face suficientă activitate fizică poate duce la boli de inimă. De asemenea, poate crește șansele de a avea alte afecțiuni medicale care sunt factori de risc, inclusiv obezitate, hipertensiune arterială, colesterol ridicat și diabet. Activitatea fizică regulată vă poate reduce riscul de boli de inimă.
- Consumul excesiv de alcool poate crește nivelul tensiunii arteriale și riscul de boli de inimă. De asemenea, crește nivelul trigliceridelor din sânge care poate crește riscul de boli de inimă.
- Consumul de tutun crește riscul de boli de inimă și atac de cord:
- Fumatul poate afecta inima și vasele de sânge, ceea ce vă crește riscul de afecțiuni cardiace, cum ar fi ateroscleroza și infarctul.
- Nicotina crește tensiunea arterială.
- Monoxidul de carbon din fumul de țigară reduce cantitatea de oxigen pe care o poate transporta sângele.
- Expunerea la fumatul pasiv poate crește, de asemenea, riscul de boli de inimă, chiar și pentru nefumători.
Cum afectează genetica și istoricul familial riscul bolilor de inimă?
Factorii genetici joacă probabil un anumit rol în hipertensiunea arterială, bolile de inimă și alte afecțiuni conexe. Cu toate acestea, este, de asemenea, probabil ca persoanele cu antecedente familiale de boli de inimă să aibă medii comune și alți factori care le pot crește riscul.
Riscul apariției bolilor de inimă poate crește și mai mult atunci când ereditatea se combină cu alegeri nesănătoase ale stilului de viață, cum ar fi fumatul de țigări și consumul unei diete nesănătoase.
Vârsta și sexul afectează riscul bolilor de inimă?
Bolile de inimă sunt criminalul numărul unu atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Bolile de inimă pot apărea la orice vârstă, dar riscul crește odată cu înaintarea în vârsta.
Prevenirea bolilor cardiovasculare
Folosiți inima pentru a vă alimenta sănătos și a bea înțelept
- Reduceți băuturile cu zahăr și sucurile de fructe - alegeți în schimb apă sau sucuri neîndulcite.
- Înlocuiți dulciurile pentru fructe proaspete, ca alternativă sănătoasă.
- Încercați să mâncați 5 porții de fructe și legume pe zi - pot fi proaspete, congelate, conservate sau uscate.
- Reduceți consumul de alcool.
- Încercați să limitați alimentele procesate și preambalate, care sunt deseori bogate în sare, zahăr și grăsimi.
- Faceți-vă propria școală sănătoasă sau prânzuri de lucru acasă.
Folosiți inima pentru a deveni mai activi
- Faceți cel puțin 30 de minute de activitate fizică de intensitate moderată de 5 ori pe săptămână.
- Sau cel puțin 75 de minute pe parcursul săptămânii de activitate intensă.
- Jocul, mersul pe jos, treburile casnice, dansul - toate contează!
- Fiți mai activ în fiecare zi – ridicați scările, mergeți cu bicicleta în loc să conduceți.
- Rămâneți în formă acasă - puteți participa la cursuri de exerciții virtuale și antrenamente pentru întreaga familie.
- Descărcați o aplicație de exerciții sau utilizați un pedometru pentru a vă urmări progresul.
Folosiți inima pentru a spune nu tutunului
- Este cel mai bun lucru pe care îl faceți pentru a îmbunătăți sănătatea inimii.
- În termen de 2 ani de la renunțare, riscul bolilor coronariene este substanțial redus.
- În termen de 15 ani, riscul de BCV revine la cel al unui nefumător.
- Expunerea la fumatul pasiv este, de asemenea, o cauză a bolilor de inimă la nefumători.
- Renunțând / nu fumând, veți îmbunătăți ambele: sănătatea dvs și a celor din jur.
- Dacă întâmpinați probleme la renunțare, solicitați sfaturi profesionale și întrebați angajatorul dacă oferă servicii de renunțare la fumat.