VIZITA DIRECTORULUI INSTITUTULUI INIMII DIN KIEV, PROFESORUL BORIS TODUROV

28.11.14

La 28 noiembrie curent, IMSP Spitalul Clinic Republican este vizitat de către profesorul Boris Todurov, directorul Institutului Inimii din Kiev, însoţit de Maxim Rotari, cardiochirurg, originar din Chişinău, vizită realizată în scopul susţinerii unui seminar în domeniul cardiochirurgiei. La seminar au fost prezenţi directorul IMSP SCR, dl Serghei Popa, şeful Departamentului de Cardiochirurgie SCR, dl Aureliu Batrînac, specialişti care activează în cadrul Departamentului din secţiile chirurgia malformaţiilor cardiace congenitale (şef secţie - Liviu Maniuc), chirurgia cardiacă a viciilor dobîndite (şef secţie – Gheorghe Manolache), Terapie Intensivă (şef secţie – Ion Eşanu), precum şi reprezentanţi ai Institutului de Cardiologie, printre care dl Vitalie Moscalu, director, Aurel dl Grosu, dr hab., prof. universitar, ş.a.

De consemnat că vizita dlui Todurov se înscrie în contextul stabilirii Parteneriatului regional de colaborare între Ucraina, Republica Moldova, România şi Polonia. Dumnealui a evidenţiat faptul că instituţia pe care o conduce a stabilit strînse legături de colaborare cu Germania, Polonia, dar este un necesar imperios de a conlucra şi cu specialiştii din Moldova, întru instituirea unui flux al schimbului de experienţă, de acumulare a noilor cunoştinţe, vizavi de metodici şi tratamente moderne, mai ales, că Institutul Inimii din Kiev a obţinut statut internaţional, demonstrînd o linie de activitate după proiectul instituţiei similare din München. Avînd 200 de paturi, Institutul Inimii oferă oportunitatea realizării tuturor tipurilor de intervenţii chirurgicale pe inimă, de la malformaţiile congenitale, pînă la transplantul de inimă, cel mai mic pacient operat avînd 600g.

Seminarul propriu-zis a fost axat pe două subiecte: tromboembolia şi infarctul miocardic acut. În Ucraina, rata medie a deceselor o constituie 16%, din cauza infarctului şi insultului decedînd circa 50 000 şi, respectiv, 100 000 de persoane.

Făcînd o paralelă între vizita actuală şi cea anterioară, din 2012, dl Todurov a evidenţiat transformările vizibile şi palpabile în ceea ce priveşte o sală chirurgicală cu utilaj performant din noul bloc chirurgical al SCR, dar şi evidente realizări la nivel de ţară. Una dintre problemele care necesită mai multă atenţie, însă, este organizarea ajutorului medical pacienţilor, care trebuie să aibă, în primul rînd, un caracter pragmatic, unind mai mulţi specialişti într-un spaţiu pentru a oferi un răspuns prompt în ceea ce priveşte diagnosticul şi investigaţiile de rigoare. Acest procedeu ar fi benefic pentru pacient, dar şi ar micşora nivelul de cheltuieli din partea statului. Despre perspecticvele de viitor, profesorul s-a arătat încrezător că peste cîţiva ani starea lucrurilor în centrele medicale din Moldova vor fi aliniate sau chiar prezentate ca etalon pentru cele din Polonia sau Germania.

Menţionăm că dl Todurov a fost primul cardiochirurg, care, în 2000, a realizat primul transplant de inimă în Ucraina.

Interviu cu dl Boris Todurov http://mednews.md/boris-todurov-hotarul-dintre-cardiologie-si-cardiochirurgie-trebuie-sa-dispara