Ziua a II-a a Congresului Chirurgilor

23.09.23

În cea de-a doua zi a Congresului Chirurgilor, 22 septembrie, lucrările s-au desfășurat în Complexul Socio-Cultural al USMF ”Nicolae Testemițanu”, concomitent în trei săli. Chirurgii din Republica Moldova au demonstrat angajamentul lor față de dezvoltarea profesională și învățarea continuă prin prezența activă la astfel de evenimente de înaltă importanță.

”Și astăzi ne bucurăm de prezența colegilor din România, Ucraina, Franța, Germania. Sperăm ca această conlucrare să fie de bun augur pentru toată comunitatea chirurgicală. Chirurgia a avansat foarte mult ultimii ani, practic toate clinicile sunt dotate cu echipament pentru chirurgia minim-invazivă, laparoscopică , endoscopică, endovasculară. La acest capitol mai avem multe de însușit. În prezent, practic nu putem face chirurgie fără de un echipament de ultima generație. Mă bucură faptul că toată lumea este cointeresată de acest moment și speram să avem sprijinul tuturor organelor abilitate” a precizat  Președintele Congresului, președinte ales al Asociației Chirurgilor din Moldova ,,Nicolae Anestiade”, șef catedra chirurgie USMF „Nicolae Testemițanu”, d.h.ș.m., prof. Sergiu Ungureanu.

”Aici discutăm subiecte noi pentru toți. Facem schimb de informații, idei și experiențe cu alți specialiști, învățăm despre cele mai recente tehnologii și proceduri și ne îmbunătățim abilitățile chirurgicale. Astăzi chirurgia progresează rapid, apar multe metode minim invazive, laparoscopice, se lărgește spectrul și diapazonul intervențiilor. Se înregistrează progrese în chirurgia colonului, în chirurgia herniei, chirurgia bariatrică, herniei hiatale. Noi, chirurgii moldoveni încercăm să ținem pasul cu noutățile care apar” a menționat dr.hab., prof., șef Catedră Nr. 1- Gheorghe Rojnoveanu.

Cu fiecare participare la astfel de conferințe, chirurgii moldoveni aduc un aport valoros la dezvoltarea științifică și medicală globală, consolidând astfel poziția Moldovei în comunitatea medicală internațională.