Ziua Europeană de prevenire a obezităţii este marcată în țările europene anual, în a treia sâmbătă a lunii mai. În acest an evenimentul se va desfășura la 19 mai 2018. Această zi reunește prestatorii serviciilor de sănătate, pacienții și societatea civilă în activitatea de creștere a gradului de conștientizare despre riscul pentru sănătate a obezității și măsurile de reducere a greutății corporale în limitele normei. Tema pentru Ziua Europeană de prevenire a obezității 2018 este: “Abordăm obezitatea împreună”, care are scopul de a spori cunoașterea și înțelegerea necesității unei acțiuni la nivel european și național pentru a îmbunătăți prevenirea diagnosticul și tratamentul obezității. În același timp, campania sprijină cetățenii europeni care sunt supraponderali sau obezi pentru a schimba stilului de viață, și pentru a gestiona greutatea lor întru ameliorarea sănătății și calității vieții.
Tendințele obezității la copii
Obezitatea din copilărie este una dintre cele mai grave provocări ale sănătății publice din secolul XXI. Copiii supraponderali și obezi sunt susceptibili să rămână obezi până la maturitate și sunt mai susceptibili să dezvolte boli netransmisibile cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare la o vârstă mai mică.
- În 2013, 42 de milioane de copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali sau obezi.
- Majoritate copiilor supraponderali sau obezi trăiesc în țările în curs de dezvoltare, unde rata de creștere a fost cu peste 30% mai mare decât cea a țărilor dezvoltate.
- Dacă tendințele actuale continuă, numărul copiilor supraponderali sau obezi, inclusiv numărul copiilor de vârstă foarte mică, la nivel global va crește până la 70 milioane până în 2025.
- Obezitatea în copilărie este asociată cu o gamă largă de complicații grave de sănătate și un risc crescut de apariție precoce a bolilor, inclusiv diabetul și bolile de inimă.
- Fără intervenție, sugarii și copiii mici obezi vor continua probabil să fie obezi în timpul copilăriei, adolescenței și maturității.
Fiecare aspect al mediului în care copiii sunt concepuți, născuți și crescuți poate contribui la riscul de a deveni supraponderali sau obezi. În timpul sarcinii, diabetul gestațional (o formă de diabet care apare în timpul sarcinii) poate avea ca rezultat creșterea greutății la naștere și riscul de obezitate mai târziu în viață.
Tendințele globale privind obezitatea la adulți
- Conform estimărilor OMS - supraponderabilitatea și obezitatea reprezintă al cincilea factor de risc pentru mortalitatea generală. Cel puțin 2,8 milioane de adulți decedează în fiecare an, urmare a faptului că sunt supraponderali sau obezi.
- La nivel internațional, prevalența obezității a crescut de peste două ori între anii 1980 și 2014. În a.2014 peste 1,9 miliarde de adulți cu vârsta peste 18 ani erau supraponderali (39%). Dintre aceștia, peste 600 de milioane erau obezi (13%).
- Majoritatea populației lumii trăiește în țări unde supragreutatea și obezitatea omoară mai mulți oameni decât subgreutatea.
- Excesul de greutate și obezitatea sunt responsabile pentru aproximativ 80% din cazurile de diabet zaharat de tip 2, 35% din bolile cardiace ischemice și 55% dintre bolile hipertensive, în rândul adulților din Europa.
Obezitatea în Republica Moldova:
Conform Studiului STEPS, 201:
- Circa 50% dintre persoanele adulte (18 ani şi peste) sunt supraponderale sau obeze. Ponderea persoanelor obeze, care reprezintă 15% din acest număr, este mai mare în mediul urban (16,3%) în comparaţie cu mediul rural (14,7%) şi e mai mare printre femei (17,1%) decât printre bărbaţi (13,3%).
- Obezitatea creşte proporţional vârstei, de la 1% în grupul de vârstă de 18-24 ani până la 25% în grupul de vârstă de 45-65 ani, după care descreşte.
- Consumul de fructe şi legume este în general scăzut - 66,6 % din populația generală consumă mai puţin de 5 porţii de fructe şi legume pe zi, determinând un risc crescut pentru bolile netransmisibile.
- OMS recunoaște că, în acest secol, obezitatea are o prevalență similară sau mai mare decât cea a malnutriției și bolilor infecțioase. Din acest motiv, în cazul în care nu sunt luate măsuri drastice pentru a preveni și trata obezitatea, mai mult de 50 % din populația lumii va fi obeză în 2025.
- La adolescenți, conform Studiului de evaluare a comportamentelor de sănătate a copiilor de vârstă școlară (HBSC, 2014) la fiecare al 8-ea adolescent s-a constatat exces de masă corporală. Rata excesului de greutate și a obezității este mai mare în rândul băieților comparativ cu fetele din toate grupele de vârstă.
Consumul excesiv de produse bogate în grăsimi, sare şi zahăr în combinaţie cu modul sedentar de viaţă duc la obezitate, hipertensiune arterială şi declanşarea bolilor netransmisibile. În Republica Moldova disponibilitatea medie zilnică de energie per capita este mai mare decât necesităţile dietetice în energie (estimate la 2141 kcal/per capita/zi), în anul 2009 constituind 2707 kcal/per capita/zi. Ponderea cea mai mare a energiei (65%) a provenit în anul 2009 din glucide, după care urmează lipidele (25%) şi proteinele (10%).
Supraponderabilitatea și obezitatea sunt definite ca acumulări anormale sau excesive de grăsimi care pot afecta starea de sănătate. Indicele de masă corporală (IMC) este un indice de greutate, utilizat în mod obișnuit pentru a clasifica excesul de greutate și obezitatea la adulți. Este definit ca greutatea unei persoane în kilograme împărțită la pătratul înălțimii sale în metri (kg / m2).
Conform definiției OMS:
- IMC mai mare sau egal cu 25 este supraponderabilitate
- IMC mai mare sau egal cu 30 este obezitatea
IMC oferă cel mai util instrument de măsurare a supragreutății și obezității la adulți și este același pentru ambele sexe și pentru toate vârstele la adulți. De menționat, însă că IMC este un indicator aproximativ, întrucât poate să nu corespundă aceluiași grad de obezitate la diferiți indivizi și in cazul copiilor, se folosesc curbele percentilice pentru a stabili prezența și gradul obezității.
Obezitatea reprezintă o problemă gravă de sănătate publică, deoarece crește semnificativ riscul de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, boli de inimă, cancer. Obezitatea poate fi în continuare legată de o gamă largă de probleme psihologice. Pentru societate în ansamblu, are costuri directe și indirecte substanțiale, care pune o presiune considerabilă asupra asistenței medicale și a resurselor sociale.
Cauzele cele mai frecvente ce contribuie la creșterea numărului de oameni cu obezitate țin de majorarea timpului petrecut pentru vizionarea TV, computerul, lipsa activităţii fizice şi ingestia de alimente bogate în grăsimi, zahăr și sare (alimente nesănătoase), Obezitatea este o boală de multe ori cauzată de factori în mare măsură în afara controlului unui individ. Știința arată, că genetica joaca un rol în obezitate. Genele pot provoca anumite afecțiuni care duc la obezitate. Cu toate acestea, nu toate persoanele care sunt predispuse la obezitate devin obeze. Cercetarea este în prezent în curs de desfășurare pentru a determina care gene contribuie cel mai mult la obezitate.
5 Abordări-cheie pentru medicii de familie în prevenirea obezității:
1. Concentrarea pe comunicare și motivarea pacientului. Comunicarea și motivația sunt esențiale pentru orice relație productivă între medic și pacient și este deosebit de importantă în cazul pacienților obezi. Interviul motivațional este o tehnică adecvată si eficientă pentru a ajuta pacienții în schimbarea stilului de viață. Interviul motivațional este centrat pe pacient, respectuos, fără prejudecăți și oferă empatie completă. Cu ajutorul întrebărilor deschise și valorizate ați putea ajuta pacienții să identifice și să lucreze asupra problemelor, să-și exprime suferința și să-și definească propriile soluții.
2. Fără stigmatizare. Persoanele obeze nu trebuie stigmatizate, indiferent de sex, etnie, religie, statutul socio-economic sau morfologia personală. Acest lucru este important pentru toți pacienții obezi și este deosebit de important pentru copii și adolescenți, care sunt stigmatizați la școală, provocând o mare suferință.
3. Împuterniciți pacientul sa devina propriul său specialist. Încurajați și susțineți pacientul în identificarea și selectarea a intervențiilor proprii, în care este dispus să lucreze și este capabil să obțină schimbări reușite de comportament.
4. Investigați aspectele psihologice cu pacientul obez de la prima consultare. Trebuie să fiți atent la tulburări de alimentație și depresie și, de asemenea, ar trebui să lucrați cu pacienții asupra stimei de sine, afirmării și bunăstării. La necesitate, un sprijin psihologic adjuvant ar trebui angajat. Această propunere se va aplica și în managementul cu copiii și adolescenții.
5. Activitatea fizică este foarte importantă pentru pacienții obezi. În managementul de bază ar trebui să reamintiți faptul, că practicarea regulată a activității fizice este un factor-cheie în prevenirea complicațiilor, deoarece un pacient obez activ are un risc mai mic de mortalitate prematură în comparație cu un pacient sedentar cu greutate normală.
Cum poate fi redus nivelul de supraponderabilitatea și obezitatea?
Supraponderabilitatea și obezitatea, precum și bolile legate de acestea, sunt în mare măsură prevenibile. Mediile de sprijin și comunitățile sunt fundamentale în modelarea opțiunilor oamenilor, făcând alegerea alimentelor sănătoase și activitatea fizică regulată cea mai ușoară (accesibilă, disponibilă) alegere și, prin urmare – esențială în prevenirea obezității.
La nivel individual excesul de greutate și obezitatea, precum și bolile aferente acestora, netransmisibile, pot fi prevenite prin:
- Limitarea aportului de energie din totalul grăsimilor și zaharuri.
- Creșterea consumului de fructe și legume, precum și leguminoase, cereale integrale.
- Practicarea activității fizice sistematice (60 de minute pe zi pentru copii și 150 de minute pe săptămână pentru adulți). Responsabilitatea individuală nu poate avea decât un efect deplin în cazul în care oamenii au acces la un stil de viață sănătos.
- Reducerea conținutului de grăsimi, zahăr și sare în alimentele procesate; asigurarea faptului, că alegerile sănătoase și nutritive sunt disponibile și accesibile pentru toți consumatorii.
- Restricționarea comercializării de alimente bogate în zaharuri, sare și grăsimi, în special acele produse alimentare destinate copiilor și adolescenților.
- Asigurarea disponibilității alegerii alimentației sănătoase și susținerea practică a activității fizice regulate la locul de muncă.
Responsabilitatea individuală poate avea efectul maxim, atunci când oamenii au acces la un stil de viață sănătos. Prin urmare, la nivel de societate, comunitate este important:
- sprijinirea persoanelor în vederea respectării recomandărilor de mai sus, prin angajamentul politic susținut și colaborarea părților interesate din sectorul public și privat;
- crearea condițiilor pentru efectuarea activități fizice regulate și alegeri alimentare mai sănătoase și ușor accesibile tuturor - în special persoanelor vulnerabile;
- asigurarea disponibilității unor alegeri alimentare sănătoase și sprijinirea practicilor periodice de activitate fizică la locul de muncă.
Industria alimentară poate juca un rol semnificativ în promovarea unei diete sănătoase prin:
- reducerea conținutului de grăsimi, zahăr și sare din alimentele procesate;
- asigurarea alegerilor sănătoase și nutritive disponibile tuturor consumatorilor;
- practicarea marketingului responsabil, în special al produselor destinate copiilor și adolescenților;
Persoanele cu obezitate și supraponderale sunt adesea țintele prejudecăților și stigmatizării, care pot afecta viața de zi cu zi prin expunerea lor la atitudini negative în multiple domenii ale vieții. Stigmatizarea persoanelor obeze amenință sănătatea, generează inegalități în sănătate și interferează cu eforturile eficiente de intervenție. Obezitatea este adesea percepută în rândul pacienților și a societății ca o alegere a stilului de viață, care, la rândul său, poate descuraja mulți pacienți să solicite ajutor medical.
Comunicarea este primul pas-cheie în abordarea stigmei. Profesioniștii din domeniul sănătății pot face o diferență reală în reducerea stigmatizării și orientarea pacienților spre atingerea obiectivelor de pierdere în greutate. Este important ca clinicienii să devină conștienți de propriile prejudecăți și să dezvolte empatie față de pacienții care trăiesc cu obezitate și să abordeze preocupările pacienților obezi. Există cursuri de formare disponibile pentru profesioniștii din domeniul sănătății care pot ajuta la realizarea acestui obiectiv și pot ajuta la dezvoltarea cunoștințelor critice despre obezitate ca boală.
Furnizorii de servicii medicale ar trebui să fie conștienți de faptul că mulți pacienți au încercat să piardă în greutate în mod repetat; prin urmare, este esențial să recunoască dificultatea modificărilor stilului de viață și să ajute pacienții să înțeleagă faptul că chiar și pierderile mici în greutate pot avea câștiguri semnificative pentru sănătate.
Supragreutatea și obezitatea sunt probleme de sănătate publică și este nevoie de o strategie comună, care include promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și a unui stil de viață mai activ, precum și efectuarea unui tratament adecvat.
Metodologia Campaniei
Tema campaniei din 2018 este “Să abordăm obezitatea împreună”.
Scopul campaniei este cunoașterea și înțelegerea necesității unei acțiuni la nivel european și național, pentru a îmbunătăți prevenirea și tratamentul obezității.
Obiectivele campaniei sunt:
- Sensibilizarea oamenilor cu privire la obezitate și implicațiile medico-sociale ale acesteia.
- Recunoașterea obezității de către Uniunea Europeană și guvernele statelor membre ca o boală cronică și conștientizarea beneficiilor pe care acest lucru le va aduce atât persoanelor fizice cât și sistemelor de sănătate.
- Creșterea accesului la îngrijire și tratament pentru cei care sunt supraponderali sau care sunt obezi.
Grupurile - țintă. Campania se adresează copiilor și tinerilor între 3-18 ani, părinților, cadrelor didactice din unitățile de învățământ, medicilor de familie, mass-media, societății civile, industriei alimentare, factorilor de decizie
Mesajele principale ale campaniei sunt:
- Supragreutatea și obezitatea sunt definite ca acumulare anormală sau excesivă a grăsimii, cu afectarea sănătății.
- Schimbările în obiceiurile alimentare și cele legate de activitățile fizice sunt adesea rezultatul schimbărilor de mediu și a celor sociale, asociate cu dezvoltarea unor politici de susținere în sectoare precum sănătatea, agricultura, transporturile, planificarea urbană, mediu, de prelucrare a produselor alimentare, comercializare și educație.
- Supragreutatea și obezitatea sunt probleme de sănătate publică și este nevoie de o strategie comună, care include promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și a unui stil de viață mai activ, precum și efectuarea unui tratament adecvat.
- Obezitatea la copil este recunoscută ca fiind o problemă de sănătate publică, mai ales în contextul creșterii prevalenței obezității la adult atât în țările dezvoltate, cât și în țările în curs de dezvoltare.