Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA

27.05.24

Anual, în a treia duminică din luna mai este marcată Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA care reprezintă una dintre cele mai importante mișcări de consolidare a eforturilor împotriva infecției cu HIV/SIDA. În această zi, toți cei care nu sunt indiferenți față de problema HIV/SIDA își consolidează eforturile de combatere a epidemiei, promovând mesaje despre căile de transmitere, îndemnând oamenii să-și cunoască statutul HIV și să se testeze la HIV, și să manifeste toleranță față de cei afectați.

Cu acest prilej, în republică, în perioada 19 – 31 mai 2024 se implementează cu suportul financiar al Fondului Global și UNAIDS Moldova, Campania socială cu sloganul “Nu te lăsa dus de val. Testează-te la HIV” în rândul populației generale și grupurilor cu risc sporit de infectare, care include o serie de evenimente și activități cu privire la importanța testării HIV, cunoașterii propriului statut, prevenirii răspândirii HIV și  importanței inițierii tratamentului antiretroviral a persoanelor cu infecția HIV.

Potrivit datelor statistice estimative, actualmente în republică trăiesc 17 034 persoane cu HIV, dintre care doar 11 297 persoane își cunosc statutul său. Astfel încă  5737 persoane infectate cu HIV nu cunosc că sunt infectate cu acest virus, fiind o sursă de infecție și contribuind la răspândirea acesteia.

Majoritatea persoanelor depistate cu infecţia HIV sunt persoane tinere de vârstă reproductivă, sexual active, astfel un aspect important privind infecția cu HIV este educația și sănătatea sexuală în rîndul acestora .

Testarea și depistarea persoanelor infectate cu HIV este una din interventiile prioritare în răspunsul la infecția cu HIV. Aceasta este dissponibilă atît în sectorul non-guvernamental, cît și în instituțiile medico- sanitare publice și se realizează, inclusiv prin clinicile mobile și distribuirea testelor prin intermediul farmaciilor.

În republică, sunt prestate servicii de prevenire HIV pentru grupurile – cheie ale populației, care geografic acoperă tot teritoriul. În anul 2023, de aceste servicii au beneficiat peste 29 mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție, inclusiv persoanele utilizatoare de droguri intravenos – 16 823 persoane, lucrătoarele sexului comercial -7 964 persoane și bărbații care practică sex cu barbați-5 038 persoane.

Tratamentul antiretroviral, tratamentul infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil, profilaxia pre- și post-expunere sunt disponibile și se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ultimilor recomandări ale OMS și UNAIDS. În prezent beneficiază de tratament antiretroviral – 8 509 de persoane.

Marcarea Zilei internaționale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA oferă oportunitatea pentru a spori nivelul de conștientizare despre HIV/SIDA a populației, în special a tinerilor; de a crește gradul de toleranță față de persoanele care trăiesc cu HIV și a reduce nivelului de discriminare; a asigurarea accesul sustenabil la servicii calitative de diagnostic și tratament a persoanelor care trăiesc cu HIV și a grupurilor vulnerabile; a consolida capacitățiile la nivel comunitar, etc.

Mesajele cheie ale companiei:

  • Dacă sex, atunci protejat;
  • Dacă neprotejat, atunci test la HIV;
  • Test HIV pozitiv, tratament accesibil;
  • Nedetectabil=netransmisibil.  

Doar împreună, prin mobilizarea eforturilor a tuturor părților responsabile și interesate la nivel național și local se va reuși stoparea și eliminarea epidemiei HIV/SIDA în Republica Moldova.