ZIUA MONDIALĂ A AUZULUI 2023

03.03.23

Un grup de medici otorinolaringologi din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” participă în perioada 3-4 martie la a 15-a ediție a Forumului ORL, desfășurată la București, România. Evenimentul este organizat în contextul Zilei Mondiale a Auzului, care este marcată anul în data de 3 martie.

În prima zi a Forumului, doctorul Victor Enachi, secția ORL a IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” a vorbit despre implantul cohlear în Republica Moldova.

În țara noastră primele operații de implantare cohleară au fost practicate în martie, 2014, în Clinica Otorinolaringologie a SCR. Primii cinci copii au fost operați cu asistența unei companiei austriece și proiectului asociat cu fundația „Liechtenstein foudation”. Ulterior au fost practicate 19 implantări cohleare oferite de surse private, ONG-uri, fundații de caritate, etc.

Începând cu anul 2020, în Republica Moldova a demarat un program special de implantare cohleară, finanțat de stat. În anul 2022 în programul general de chirurgie ORL de înaltă performanță – au fost incluse implantarea dispozitivelor cu ancorare osoasă și implantele active de urcehe medie. Astfel, în perioada octombrie-decembrie 2022 au fost implantate 10 proteze: 5 cu ancorare osoasă și 5 implantări de ureche medie. Pentru anul 2023 sunt planificate 20 proteze (a câte 10 de fiecare tip). 

Implantul Cohlear s-a dezvoltat şi se aplică actualmente în toată lumea constituind singura tehnică posibilă pentru tratamentul surdităţilor profunde. Republica Moldova tinde să se alinieze standartelor europene în domeniul sănătăţii ceea ce ține de screeningul audiologic şi tratamentul surdităţii.

Ziua Mondială a auzului a fost stabilită pentru prima dată în 2007 de către Federația Internațională a Societăților de Otorinolaringologie (IFOS) pentru a atrage atenția asupra impactului pierderii auzului asupra sănătății și calității vieții.

Pierderea auzului este o problemă de sănătate globală, afectând aproximativ 466 de milioane de persoane în întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Această problemă poate fi cauzată de o varietate de factori, cum ar fi îmbătrânirea, expunerea la zgomot puternic, infecțiile, bolile genetice și traumatismele craniene.

Este important să se acorde atenție sănătății auditive și să se ia măsuri de prevenire a pierderii auzului. Aceste măsuri includ evitarea expunerii prelungite la zgomot puternic, purtarea protecției auditive în medii zgomotoase și tratamentul imediat al infecțiilor urechii.