ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI 2022

14.11.22

Astăzi, 14 noiembrie în cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” a avut loc aprecierea nivelului glicemiei în rândul populației și a angajaților spitalului. În total au fost examinate 150 de persoane, dintre care și cei, care nu au avut factori de risc pentru diabet zaharat. Astfel, printre cei testați au fost depistate 10 persoane cu nivelul glicemiei, care ar confirma diagnosticul de diabet zaharat. Menționăm că aceste persoane nu cunoșteau că au sau pot avea diabet.

Au fost depistate glicemii la limita cu cele patologice. În așa caz li s-a recomandat să se adreseze pentru efectuarea testului de toleranță la glucoză și testarea prin metode de laborator cu prelevarea sângelui din venă. În afară de testarea glicemiei a fost completat chestionarul FINDRISC. Este un test screening pentru precizarea riscului de a dezvolta diabet zaharat și în funcție de acest scor pacienții pot fi la risc moderat, risc înalt sau risc foarte înalt de a dezvolta diabet zaharat în funcție de patologii concomitente, hipertensiune, rude cu diabet, cei cu obezitate, etc. Dar am depistat și glicemii caracteristice pentru diabet zaharat. Glicemii semnificativ majorate, care ar confirma diagnosticul dat”, a declarat Natalia Porcereanu, șef Secție Endocrinologie.

Evenimentul a avut loc în contextul Zilei Mondiale a Diabetului, marcată anual în întreaga lume pe data de 14 noiembrie. În acest an sloganul ZMD este: ”EDUCAȚIA PENTRU A PROTEJA VIITORUL”.