Sute de persoane au beneficiat de consultaţii gratuite şi fără programare ale endocrinologilor din cadrul IMSP Spitalul Clinic Republican. Acestea au avut loc pe data de 14 noiembrie, în contextul Zilei Mondiale a Diabetului, marcată anual la SCR şi în toată lumea.
Doritorii au şi-au măsurat nivelul glicemiei, iar apoi, în dependenţă de rezultat au fost consultaţi de specialişti. Analizele au fost efectuate cu ajutorul glucometrului, iar procedura şi aflarea rezultatului au durat doar câteva secunde. Potrivit şefului Secţiei Endocrinologie, Zinaida Alexa, această acţiune vine ca sensibilizarea opiniei publice. Oamenii au fost satisfăcuţi de acest eveniment şi spun că au primit sfaturi utile de la doctori.
În acest context, Zinaida Alexa a îndemnat oamenii să-şi măsoare cel puţin o dată în an nivelul glicemiei pentru a fi siguri că sunt sănătoşi sau dacă se depistează boala – să înceapă tratamentul la timp. „Există diabet de tip I şi de tip II. Primul se întâlneşte la copii şi are o pondere de circa 5-10% din totalul pacienţilor. Acesta apare brusc cu poliorie, pierdere ponderale. Diabetul de tip II este o problemă socială, deoarece apare la persoanele apte de muncă, adica la persoanele de 40 de ani. Aceasta este ca urmare a obezităţii, a patologiilor cardiovasculare şi este tardiv depistat.”
Potrivit endocrinologului, şefului Departamentului Terapie, Natalia Gaibu, în prezent diabetul de tip II poate fi întâlnit şi la copii: „Deoarece ei duc un mod neactiv de viaţă, au tendinţe spre obezitatae, fac abuz de sucuri carbohidrate, de glucide uşoare”. Totodată, Natalia Gaibu a menţionat că diabetul este o „boală dramatică”: „Complicaţiile diabetului pot fi pierderea văzului, funcţiei renale. Bolnavii pot avea complicaţii vasculare cu afectarea membrilor inferioare, până la amputarea acestora, pot avea accident cerebral vascular sau infarct miocardic”. Iar pentru a preveni toate acestea, şefa Secţiei Endocrinologie din SCR, Zinaida Alexa a subliniat că persoanele trebuie să se alimenteze corect, să practice sportul, să nu facă abuz de glucide şi lipide şi să evite situaţiile de stres.
Pe data de 14 noiembrie la SCR au fost efectuate 410 de teste şi au fost oferite 123 de consultaţii, iar patru persoane au fost depistate cu diabet zaharat.
Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Această zi este marcată la nivel internaţional de către toate asociaţiile membre ale IDF, de către furnizorii de servicii de sănătate, cât şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.
În Republica Moldova sunt peste 90.000 persoane diagnosticate cu diabet zaharat.