Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

14.06.22

Astăzi,14 iunie toate țările marchează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Scopul acestei zile este atât de a crește gradul de conștientizare asupra importanței donării de sânge, cât și de a-i sărbători pe donatorii voluntari. Datorită lor, sunt salvate vieți. Fiecare din noi poate salva cel puțin două persoane, donând o dată sânge.

Pe parcursul anului precedent, peste 4000 de pacienți internați în IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” au avut nevoie de produse sanguine. Cu ajutorul acestora au fost salvați zeci de copii care au revenit sănătoși în sânul familiei. Dar și mii de pacienți maturi au beneficiat de asistență hemotransfuzională. Zilnic echipa Cabinetului de Transfuzie a Sângelui din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” primește solicitări de a elibera produse sanguine necesare în tratamentul celor mai gravi bolnavi.

Astfel, fiecare din noi poate ajuta un om. Puteți dona o cantitate de 450 de ml de sânge, de patru – cinci ori pe an, la un interval de minim două luni între donări. Sângele se recoltează de la persoane sănătoase, care au între 18 și 60 de ani, iar procedura durează aproximativ zece minute.

Donează sânge! Salvează vieți!