Ziua Mondială a glandei tiroide 2024

24.05.24

ZIUA MONDIALĂ A GLANDEI TIROIDE este marcată anual la 25 MAI. Rolul glandei tiroide este extrem de important, aceasta producând hormonii esențiali unui metabolism normal, creșterii și dezvoltării organismului. Pentru buna funcționare a tuturor organelor și sistemelor este necesară o cantitate echilibrată de hormoni tiroidieni în sânge. Echilibrul funcțional al glandei tiroide este extrem de important pentru planificarea unei sarcini și pentru dezvoltarea intrauterină armonioasă a fătului.     

Bolile glandei tiroide neidentificate și netratate corespunzător pot avea consecințe dramatice pentru sănătate și pot cauza complicații în sarcină. Afectarea funcției glandei tiroide poate apărea în boli autoimune, în cazul deficitului de iod, dar și în cazul utilizării anumitor medicamente cu conținut majorat de iod (amiodarona /cordarona).  Vârsta peste 60 ani, sarcina recentă, diabet zaharat tip 1 – toate acestea majorează riscul de boală tiroidiană. Chiar și un nivel ușor modificat al hormonilor tiroidieni poate afecta funcția inimii, sistemului nervos și plămânilor, reduce masa osoasă, majora riscul de fractură și reduce calitatea vieții.

Hipotiroidismul (funcția redusă a tiroidei) se manifestă prin următoarele simptome: edeme, modificări ale pielii (aspra, uscată, palidă),  oboseală, somnolență, constipație, puls încetinit, voce răgușită,  gandire lentă, scăderea memoriei, intoleranță la frig.

Tireotoxicoza (funcția majorată a glandei tiroide) se manifestă prin: transpirație, intoleranță la cald, pielea umedă și fierbinte, scadere ponderală, nervozitate, tremor fin al mâinilor,  excitabilitate, insomnie, puls accelerat.  

Boala Graves-Basedow (gușa difuză toxică) poate fi însoțită de orbitopatia endocrină, caracterizată de manifestări oculare specifice cu ochii lucioși ce proemină din orbite, discomfort sau dereglarea vederii. 

Noduli tiroidieni sunt formațiuni delimitate în glanda tiroida, în marea majoritate a cazurilor (90%) aceste formațiuni sunt benigne și reprezintă niciun risc pentru sănătate. Nodulii tiroidieni de obicei sunt de mici dimensiuni, rareori se observă cu ochiul liber modificări ale glandei tiroide. Nodulii maligni, cancerul troidian, au trăsături specifice prin care se deosebesc de nodulii benigni inofensivi. După depistarea unui nodul suspect la ecografia glandei tiroide sunt necesare investigații suplimentare pentru a preciza diagnosticul și tratamentul. Orice modificare care apare în regiunea anterioară a gâtului (asimetrie a țesuturilor, umflătură) - necesită a fi examinată de către medic pentru  precizarea cauzei.

Patologia glandei tiroide este de 10 ori mai frecventă la femei decât la bărbați. 1 din 8 femei va dezvolta o boală a glandei tiroide pe parcursul vieții. 

Pentru o bună funcționare a glandei tiroide este important modul sănătos de viață, evitarea fumatului, o alimentație echilibrată cu un aport suficient de microelemente și vitamine, reducerea consumului de alcool. Utilizarea de sare alimentară iodată (fără utilizarea în exces) previne eficient deficitul de iod și asigură buna funcționare a glandei tiroide.  Suplimentele alimentare ce conțin iod sunt binevenite pentru anumite categorii de persoane, adolescenți, gravide și femei care alăptează, dar ar trebui evitate la vârstnici.  

Disfuncțiile glandei tiroide sunt printre cele mai răspândite patologii endocrine, dar sunt simplu de diagnosticat și se supun eficient tratamentului.  Este important să identificăm orice schimbare ce ar indica o dereglare hormonală, să ne adresăm la medic în cazul unor modificări ale glandei tiroide.  Tratamentul corect al patologiei glandei tiroide și monitorizarea atentă asigură o buna condiție fizică și calitatea vieții.