ZIUA MONDIALĂ A GLANDEI TIROIDE – 25 MAI

25.05.22

Anual în data de 25 mai este marcată Ziua Mondială a Glandei Tiroide. Această inițiativă urmărește scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la patologia tiroidiană, de a spori nivelul de informare a populației cu privire la prevenirea, depistarea și tratamentul patologiei glandei tiroide. Despre aspecte ale manifestărilor și diagnosticului afecțiunilor glandei tiroide ne informează specialistul endocrinolog, șefa Secției Endocrinologie a IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”, Natalia Porcereanu, doctor în științe medicale:

”Observăm o creștere a numărului de patologii ale glandei tiroide în ultimii ani, în mare parte datorită diagnosticului activ prin testări hormonale și ecografia glandei tiroide efectuate pe larg.  În urma unui control medical pot fi depistate ocazional noduli tiroidieni, în lipsa unor simptome manifeste.  În acest caz, conduita terapeutică a pacientului se face individual, fiind monitorizat în dinamică sau se indicată metode suplimentare de diagnostic pentru precizarea maladiei.  

Cel mai frecvent patologiile glandei tiroide debutează asimptomatic, iar de multe ori simptomele manifestate  mimează disfuncțiile altor organe și nu sunt identificate corect. Pacienții cu funcția redusă a tiroidei pot observa  adaos ponderal, edeme, schimbarea vocii, îngroșarea tegumentelor, somnolență și stări depresive. Funcția majorată a tiroidei cu exces de hormoni se manifestă prin accelerarea metabolismului baza cu reducerea masei ponderale, transpirații, intoleranță la temperaturi ridicate, insomnii, bătăi de inimă, nervozitate. Femeile cu sindrom climacteric au manifestări asemănătoare cu cauzate de hiperfuncția tiroidei. Ar fi rezonabilă testarea hormonilor tiroidieni în aceste cazuri, pentru a face o diferențiere.

Deoarece hormonii secretați de glanda tiroidă au importante roluri în procesele metabolice și de dezvoltare a organismelor în creștere, dezvoltarea sistemului nervos și funcția reproductivă, o alterare a statutului hormonal de durată, care este netratată, poate avea consecințe severe.

Patologia autoimună a glandei tiroide se întâlnește cel mai frecvent,  cauzând disfuncții ale sistemului cardiovascular, digestiv, nervos,  care deseori sunt severe.  Tratamentul acestor boli poate fi conservativ sau chirurgical. Tiroidita autoimună cu hipofuncție a glandei se tratează prin terapie de substituție hormonală. Bolnavul administrează de durată preparatele de levotiroxină pentru a suplini cantitatea necesară de hormoni care nu este sintetizată în cantitate suficientă de către glanda tiroidă atunci când aceasta este afectată.

Pacienții cu maladii cardiace necesită o monitorizarea atentă a statutului hormonal,  supraveghere la specialistul endocrinolog pentru ajustarea regulată a tratamentului.  

Una din cele mai des întâlnite cauze ale afecțiunii tiroidiene este deficitul de iod. Atunci când persoanele locuiesc în zone endemice cu deficit de iod, consumă produse alimentare care conțin puțin iod sau nu consumă sarea alimentară iodată, fundalul deficitului de iod se pot dezvolta patologii ale glandei tiroide.

Utilizarea sării de bucătărie iodate este recomandată de OMS pentru prevenirea patologiilor tiroidiene provocate de deficitul de iod.  Consumul de sare iodată este foarte important, astfel asigurăm cantitatea necesară de iod pentru funcționarea normală a organismului și pentru formarea cantității suficiente de hormoni tiroidieni.

Totodată, persoanele care au un deficit de iod, sunt mai expuse acumulării excesive de iod radioactiv în tiroidă în cazul expunerii la radiațiile ionizante. Copii și adolescenții sunt cei mai expuși riscului de a dezvolta,  peste o perioadă de latență, cancerul tiroidian.

Într-o altă ordine de idei, deficitul de iod comportă un risc în special pentru copiii în perioada de dezvoltare mai intensivă, copiii de vârste fragede, adolescenții, femeile însărcinate, femeile care alăptează – aceste categorii ar trebui regulat să suplinească aportul de iod prin utilizarea preparatelor de iod. Hormonii glandei tiroide au o importanță colosală pentru dezvoltarea intrauterină a fătului, pentru formarea sistemelor de organe și a sistemului nervos central.  Femeile care planifică sarcina și femeile gravide necesită o abordare specială pentru prevenirea disfuncției glandei tiroide și evitarea complicațiilor fetale. 

Gușa difuză toxică este o patologie autoimună care necesită tratamente de durată și are manifestări extra-tiroidiene severe, de exemplu oftalmologice, ce foarte dificil se supun tratamentului și necesită o terapie complexă. Deși patologia tiroidei o depistăm mai frecvent la femei, bărbații pot dezvolta forme severe ale disfuncției tiroidiene cu un tablou atipic, dificil de diagnosticat. Este important de a duce un stil de viață sănătos, de a evita fumatul, de a avea o alimentație echilibrată cu reducerea consumul acizilor grași trans, reducerea consumului de alcool și băuturi carbogazoase.  

În contextul celor expuse, subliniez că IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” oferă servicii specializate atât în cadrul Secției endocrinologie, cât și în cadrul Secției Consultative Republicane, unde pacienții pot beneficia de consultul endocrinologului. Secția endocrinologie din cadrul instituției noastre este unica secție specializată de nivel republican, unde se acordă asistența complexă pacienților cu boli endocrine, fiind tratate cu succes cele mai grave cazuri de către specialiști calificați.”