Ziua Mondială a Rinichilor 2022

10.03.22

Ziua Mondială a rinichilor, marcată anual în data de 10 martie, în anul 2022 se desfășoară sub sloganul: ”Sănătatea rinichilor pentru toți- reduceți decalajul de cunoștințe pentru o mai bună îngrijire a rinichilor”.

Boala renală cronică este comună și dăunătoare: 1 din 10 persoane adulte din întreaga lume o au și, dacă aceasta nu este tratată, poate fi mortală. Detectarea precoce permite îngrijirea și gestionarea bolilor renale. Mortalitatea legată de bolile renale continuă să crească anual și se estimează că va fi a cincea cauză principală de deces până în 2040. În același timp, există un decalaj persistent și continuu de cunoștințe, care este demonstrat la toate nivelurile de asistență medicală. Iată câțiva factori care determină lipsa de cunoștințe în domeniul menționat:

  • Comunitatea-obstacolele în calea unei mai bune înțelegeri a sănătății rinichilor includ natura complexă a informațiilor despre bolile renale, conștientizarea scăzută a nivelului de bază, alfabetizarea limitată în domeniul sănătății, disponibilitatea limitată a informațiilor despre bolile renale.
  • Lucrătorul din domeniul sănătății – o altă barieră de depășit pentru a asigura o mai mare conștientizare este o educație mai concentrată a medicilor, deoarece aceștia sunt responsabili de starea medicală a pacienților.
  • Factorii de decizie din domeniul sănătății publice-în cele din urmă, bolile renale sunt o amenințare globală pentru sănătatea publică, dar acest subiect este de obicei rar întâlnit pe agendele guvernamentale de sănătate, angajamentele politice privind programele de boli netransmisibile concentrându-se predominant pe patru boli principale-boli cardiovasculare, cancer, diabet și boli respiratorii cronice.

Acest decalaj de cunoștințe face dificilă lupta împotriva bolilor renale și crește mortalitatea asociată inerentă.

În acest context, Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă publicul larg să adopte o dietă și un stil de viață sănătoase (acces la apă curată ,exerciții fizice, dietă sănătoasă, controlul tutunului etc.) pentru a menține o sănătate bună a rinichilor, pentru a păstra funcția renală pentru mai mult timp și pentru a crește conștientizarea generală a importanței sănătății rinichilor.

Într-o altă ordine de idei, menționăm că în cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” sunt utilizate cele mai moderne metode de diagnostic și tratament ale bolilor renale. În instituție activează Clinica de Urologie, Dializă și Transplant renal și totodată Catedra de Urologie și Nefrologie. Catedrele și secțiile de profil menționate au o istorie bogată de dezvoltare. Astfel, de-a lungul timpului în cadrul acestora au fost implimentate cele mai contemporane metode de diagnostic și tratament. Aici sunt folosite atât metodele clasice (deschise) de operații, cât și cele endourologice (20% din totalul de intervenții efectuate). Toate metodele utilizate astăzi în incinta IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” se realizează cu ajutorul aparatajului modern, iar specialiștii au o vastă experiență în domeniu și au fost instruiți peste hotarele țării în cele mai notorii centre medicale din lume. În același timp, pe lângă metodele minim invazive, pacienții mai pot beneficia de litotriția extracorporeală, așa numita metodă cu ”unde de șoc”. Aceasta  constituie o metodă modernă minim invazivă de tratament a litiazei reno-ureterale.

În această ordine de idei reiterăm că afecțiunile renale sunt comune și extrem de grave, dar pot fi tratate cu succes, dacă sunt descoperite precoce.