ZIUA MONDIALĂ A RINICHIULUI 2015 - LA A X-a ANIVERSARE

12.03.15

Ziua Mondială a Rinichiului 2015 marchează a X-a aniversare. Tema pentru anul curent „Rinichi sănătoşi pentru toţi” ne aminteşte că toţi suntem egali în ceea ce priveşte riscul bolilor de rinichi şi accesul la tratament.

Marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii martie, Ziua Mondială a Rinichiului are ca scop atragerea atenţiei asupra importanţei sănătăţii rinichilor şi reducerea frecvenţei şi impactului afecţiunilor renale şi ale bolilor asociate în rândul populaţiei.

Unul din 10 oameni suferă de o afecţiune a rinichilor şi, anual, milioane de oameni mor în urma complicaţiilor cauzate de boli de rinichi. Diagnosticată la timp, boala cronică de rinichi poate fi tratată, reducându-se astfel riscul complicaţiilor şi numărul deceselor cauzate de acestea.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, incidenţa totală prin bolile aparatului genitor-urinar a constituit în 2013 – 207,7 (a. 2012 – 230,5 ) cazuri la 10 mii locuitori, inclusiv la adulţi – 232,9 cazuri, la copii până la 17 ani – 105,8 cazuri la 10 mii locuitori (a.2012 – 257,3 şi 125,1 respectiv).

La 12 martie curent, toţi sunt invitaţi să bea un pahar de apă pentru a sărbători sănătatea rinichilor. Acest gest este unul simbolic pentru a ne aminti că rinichii sunt organe vitale şi aceasta este o modalitate de a face oamenii mai conştienţi despre alegerile lor privind stilul de viaţă.

 

Ce trebuie să facem pe 12 Martie:

  • Începem ziua prin a bea un pahar cu apă;
  • Încurajăm familia să bea zilnic un pahar cu apă înainte de micul dejun;
  • Informăm prietenii şi colegii despre importanţa rinichilor şi îi încurajăm să bea suficientă apă zilnic.

 

Boala renală cronică (BRC) este o pierdere progresivă a funcţiei renale pe o perioadă de luni sau ani. Între 8 şi 10% din populaţia adultă au o formă de leziuni renale şi, în fiecare an, milioane de oameni mor prematur din cauza complicaţiilor legate de boală renală cronică.

Boala cronică de rinichi reprezintă o problemă de sănătate publică în întreaga lume. Peste 50 de milioane de persoane suferă de această afecţiune, iar dintre acestea peste 1 milion primesc tratament de substituţie a funcţiei renale.

Boala renală cronică se dezvoltă la orice vârstă şi diferite condiţii pot favoriza dezvoltarea ei. În unele ţări, bolile de rinichi sunt printre cele mai mari cauze de deces.

Unul din 5 bărbaţi şi una din 4 femei cu vârste cuprinse între 65 şi 74 de ani, suferă de BCR.  Jumătate dintre persoanele cu vârsta de peste 75 ani au boala renală cronică în diverse stadii.

Principalii factori de risc comuni ai apariţiei şi asocierii dintre boala cronică de rinichi, diabet şi bolile cardiovasculare sunt: excesul de greutate sau obezitatea, stilul de viaţă şi condiţiile socio-economice, vârsta, fondul genetic. Totodată, aceşti factori de risc nu influenţează doar debutul, ci şi progresia acestor afecţiuni, crescând semnificativ riscul de complicaţii grave.

Simptomele:

În stadiile timpurii, BCR nu are semne şi simptome. O persoană poate pierde 90% din funcţia renală înainte de apariţia acestora. Simptomele BCR progresive includ: umflarea picioarelor şi a mâinilor, senzaţia de oboseală, dificultate de concentrare, scăderea poftei de mâncare, urină tulbure.

Cu toate acestea, BCR poate fi detectată prin teste simple:

 • examen de urină, pentru verificarea prezenţei proteinelor din urină;

 • test de sânge, pentru măsurarea nivelului de creatinină serică.

Bolile de rinichi sunt numite şi „ucigaşi tăcuţi”, care afectează în mare parte calitatea vieţii.

Există mai multe modalităţi de a reduce riscul apariţiei unor boli de rinichi.

Urmaţi cele 8 reguli de aur:

1.     Menţine-te în formă şi fii activ.

2.     Controlează regulat nivelul glicemiei şi tratează diabetul.

3.     Verifică tensiunea arterială şi tratează hipertensiunea.

4.     Mănâncă sănătos şi ţine greutatea corporală sub control.

5.     Menţine un nivel sănătos al cantităţii de lichide consumate.

6.     Nu fuma.

7.     Nu lua medicamente fără prescripţie în mod regulat.

8.     Verifică funcţia renală dacă ai unul sau mai mulţi factori „de risc crescut”:

• ai diabet

• suferi de hipertensiune arterială

• eşti supraponderal

• ai în familie cazuri de boli de rinichi

În acest context, în Spitalul Clinic Republican, au fost organizate acțiuni întru susținerea sloganului „Bea un pahar cu apă pentru menținerea sănătății rinichilor”. În holul central al instituției, medici nefrologi și rezidenți au împărțit pahare cu apă și broșuri cu text informativ. De asemenea, dna Rodica Pascal, șef secție Nefrologie, a oferit interviuri la această temă, iar dl Igor Codreanu, director Agenție de Transplant, a participat în diferite emisiuni pentru a transmite un mesaj foarte important: trebuie să conștientizăm că un gest simplu, fie chiar și cel de a bea un pahar cu apă, aduce mari beneficii sănătății noastre!

Urmaţi aceste reguli simple şi rinichii Dvs vor fi menţinuţi în cea mai bună stare!