Lucrători din sănătate siguri, pacienți siguri – este sloganul Zilei Mondiale a Siguranței pacientului, marcată anual în data de 17 septembrie. Recunoscând siguranța pacienților ca prioritate globală pentru sănătate, toate cele 194 de state membre ale OMS la cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătății, în mai 2019, au aprobat înființarea Zilei Mondiale a Siguranței Pacienților (Rezoluția WHA72.6). Scopul acesteia este de a crește gradul de conștientizare și implicare a publicului, de a spori înțelegerea globală și de a stimula solidaritatea globală și acțiunile de promovare a siguranței pacienților.
Siguranța pacientului este o disciplină de îngrijire a sănătății care a apărut odată cu complexitatea în schimbare a sistemelor de îngrijire a sănătății și prin urmare, odată cu creșterea consecințelor dăunătoare pacienților în instituțiile de îngrijire a sănătății. Aceasta își propune să prevină și să reducă riscurile, erorile și prejudiciile care apar la pacienți în timpul acordării asistenței medicale. O piatră de temelie a disciplinei este îmbunătățirea continuă bazată pe învățarea din erori și evenimente adverse.
Pandemia COVID-19 a dezvăluit provocările și riscurile uriașe cu care se confruntă lucrătorii din domeniul sănătății la nivel global, inclusiv infecțiile asociate asistenței medicale, violența, stigmatul, tulburările psihologice și emoționale, bolile și chiar moartea. Mai mult, lucrul în medii stresante face ca lucrătorii din domeniul sănătății să fie mai predispuși la erori care pot duce la rănirea pacientului.
În acest context, precizăm că în cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” se întreprind toate măsurile atât pentru siguranța pacienților, cât și pentru personalul medical. Astfel, toate secțiile sunt dotate cu soluții dezinfectante, dozatoare pentru săpun, prosoape de unică folosință. În secții și pe holurile instituției este respectat regimul de curățenie. Totodată, personalul medical este echipat corespunzător, conform normelor sanitar-epidemiologice, atât pentru a se proteja pe sine, cât și pacienții. La fel, pentru a omite riscul de îmbolnăvire cu noul tip de Coronavirus, bolnavii sunt plasați doar câte doi în saloane ( non covid ), respectând distanța dintre paturi de 2 metri. În același timp, pentru a reduce riscul de infectare cu COVID – 19, pe timp de pandemie, a fost micșorat fluxul de persoane în incinta spitalului. Pentru comoditatea bolnavilor există un program special pentru primirea coletelor din partea rudelor/apropiaților
Pe lângă faptul că medicii și asistentele medicale oferă o siguranță a actului medical pentru bolnavi, aceștia oferă și un suport psiho – emoțional. Personalul instituției are o atitudine binevoitoare, este amabil cu pacienții pentru a le oferi o susținere emoțională.
În contextul Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului vă prezentăm un video realizat în secția Terapie Intensivă Malformații Cardiace Congenitale, în care asistenta medicală superioară, Rodica Atamaniuc prezintă etapele corecte de spălare și prelucrare a mâinilor cu soluție dezinfectantă pentru a realiza un pansament, pacientului ce a suportat o intervenție chirurgicală, respectând toate normele sanitar – epidemiologice.