În fiecare an, la 7 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii, eveniment iniţiat în anul 1948 de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Pentru anul 2014, OMS a propus tema Bolile transmise prin vectori. Scopul acestei campanii este de a sensibiliza populaţia, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţile publice în privinţa ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia, precum şi stimularea familiilor şi a comunităţilor pentru a acţiona şi a se proteja.
În ultimul timp, bolile grave, transmise prin intermediul vectorilor (organisme, cel mai frecvent, artropode - ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele, dar şi animale – rozatoarele) sunt afecţiuni cauzate de agenţi patogeni (virusuri, bacterii, rikettsi, paraziti) şi reprezintă un pericol stringent pentru sănătatea noastră, atât acasă, cît şi atunci cînd călătorim.
Astfel, campania din acest an se concentrează asupra acestor vectori importanţi, a bolilor pe care aceştia le pot cauza, precum şi asupra a ceea ce putem face pentru a ne proteja.
Bolile transmise prin vectori sunt răspunzătoare pentru 17% din povara globală estimată pentru toate bolile infecţioase.
Spre exemplu, în 2010 s-a atestat un număr record de decese aproximativ 660.000, în urma infectării cu malaria. Ţînţarii, care se consideră principalii purtători de infecţii, mai ales a virusului West Nile, nu transmit doar malaria ci şi boala Denga, filarioză, febra de Chikungunya, encefalita Japoneză, febra galbenă. Căpuşele pot transmite Boala Lyme – Borelioza, Encefalita de căpuşă, Febra butonoasă, Febra hemoragică de Crimeea-Congo. Muştele transmit Tripanosomiaza afraicană, numită şi boala somnului.
Totuşi, boala transmisă prin vectori cu cea mai mare creştere în lume este febra Denga, cu o creştere de 30 de ori a incidenţei în ultimii 50 de ani. În prezent, 40% din populaţia lumii este ameninţată de febra Denga. În 2012, o izbucnire epidemică din insulele Madeira (Portugalia) s-a soldat cu peste 2.000 de îmbolnăviri şi identificarea a 80 de cazuri de import în alte 10 ţări europene.
În acest context, medicii instituţiei noastre avertizează că prevenţia în sine este o investiţie pe termen lung în sănătatea populaţiei. Menţionăm ca o atenţionare că pînă şi cele mai grave boli pot fi prevenite simplu, prin cîteva măsuri care stau în puterea noastră.