Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

05.02.24

Anual pe data de 4 februarie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului. Scopul căreia este creșterea gradului de conștientizare și informare cu privire la această problemă.

Cancerul este o provocare globală care nu cunoaște granițe și afectează o gamă largă de persoane, indiferent de vârstă, sex sau statut socio-economic. Conștientizarea factorilor de risc, a metodelor de prevenție și a modalităților de tratament sunt elemente esențiale pentru a ne îmbunătăți capacitatea de a lupta eficient împotriva cancerului.

În acest context, la IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” s-au desfășurat două conferințe științifico-practice de comun cu colegii de la Institutul Oncologic organizate de trei societăți profesionale.

În data de 26 ianuarie a avut loc conferința: ”Actualități în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor tumorale a glandei tiroide ”. Evenimentul a fost susținut de Asociația chirurgilor ”Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova -  președinte dr.hab. med., profesor universitar Sergiu Ungureanu, Societatea Științifico Practică a Oncologilor din Republica Moldova - președinte dr.hab. med., conferențiar universitar Victor Eftodii și de către Societatea medicilor Endocrinologi din Republica Moldova – președinte dr. șt. med. Zinaida Alexa.

Ulterior, în data de 2 februarie s-a desfășurat conferința intitulată: ”Patologia oncologică a suprarenalelor: abordarea multidisciplinară – de la diagnostic și tratament”. Aceasta a fost organizată de Societatea medicilor Endocrinologi din Republica Moldova de comun cu Societatea Științifico Practică a Oncologilor din Republica Moldova.

În cadrul conferințelor a fost abordată tematica cacerului tiroidian și patologiilor tumorale ale suprarenalelor. La evenimente au participat medici si medici rezidenti chirurgi, oncologi, endocrinologi, urologi din instituții medicale din țară.