Ziua profesională a asistentelor de operație

15.02.22

”Asistenta de operație este oglinda chirurgiei. De la ea începe totul”. Astăzi, 15 februarie este marcată Ziua profesională a asistentului de operație. Cu această ocazie am discutat cu Ecaterina Cauia, asistenta medicală superioară a Blocului de Operații din cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”, care a activat în sălile chirurgicale timp de 20 de ani. Ea ne-a povestit ce înseamnă această profesie.

Doamna Ecaterina și-a început lucrul de asistentă de operație în 1981, în secția de Oftalmologie. Acolo a activat aproape 8 ani, după care asista la intervențiile chirurgicale și în alte secții.

O asistentă medicală de operație trebuie să posede mult curaj și responsabilitate. Ea trebuie să fie ageră și foarte atentă. Ea este oglinda chirurgiei. Asistenta medicală de operație este implicată în actul chirurgical încă înainte ca acesta să se înceapă. Ea pregătește, adica prelucrează sala pentru intervenție, pregătește masa sterilă pentru instrumente, completează masa sterilă cu acestea, conectează utilajul medical necesar ”.

După aceasta, urmează cea mai interesantă etapă, povestește doamna Ecaterina.

O operație poate dura de la jumătate de oră, până la 6,7, 8 ore și mai multe, în dependență de complexitatea actului medical. În timpul intervenției, aceasta pe etape, dă instrumentele medicale membrilor echipei. Ea trebuie să fie foarte atentă ce dă, cui și cum, la ce etapă. Trebuie să posede o reacție rapidă”.

După ce operația s-a finalizat, asistenta pregătește sala pentru următoarea zi. Deși este un lucru dificil, este interesant, iar în fiecare zi acumulezi noi cunoștințe, subliniază doamna Cauia.  

Este bine ca persoana să se regăsească în ceea ce face. Pentru prima dată am rămas singură, fără cineva cu experiență, în sala de operație doar după două săptămâni de activitate. Asistenta medicală care m-a învățat, doamna Valentina Bazueva, a plecat în concediu, iar eu aveam o frică enormă. Îmi făceam griji că nu mă voi descurca fără ea. Timp de acele două săptămâni de practică, îmi notam totul într-o agendă. Am pregătit masa sterilă cu instrumente. Chirurgii, foarte receptivi, m-au ajutat să verific totul încă o dată și într-un final am reușit. Au fost cele mai frumoase emoții. Atunci am înțeles că nu aș fi schimbat această profesie, acest domeniu pentru nimic.”

Și chirurgii spun că fără o asistentă de operație, nici o intervenție chirurgicală nu ar fi putut fi realizată.

Ea este factorul decesiv. Asistenta medicală asigură confortul moral în timpul intervenției. Tot ea ne asigură cu utilajele și consumabilele necesare. Această profesie este dificilă, iar pe lângă activitatea medicală pe care o efectuează asistenta, aceasta mai este și ca un psiholog. În timpul operației pot interveni situații neprevăzute și tensionate, iar asistenta medicală le poate gestiona și soluționa. Totodată, ea trebuie să cunoască tehnicile folosite de chirurg, caracterul acestuia, obiceiurile în timpul actului chirurgical, pentru a asigura buna desfășurare a operației. Afirm că asistentele de operație din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” își cunosc bine munca și sunt antrenate în intervențiile chirurgicale de diferit profil”, a evidențiat șeful Departamentului Chirurgie, Ruslan Atanasov.  

În această ordine de idei, adresăm felicitări colegelor noastre cu ocazia zilei profesionale! Le mulțumim pentru efortul depus zi de zi, pentru profesionalism, pentru dedicație și curaj! Vă dorim sănătate, succese profesionale, iar fiecare clipă din viață să fie plină de frumusețe și inspirație.