„Alternative sănătoase pentru inimă – oriunde și pentru toți” - Ziua Mondială a Inimii

29.09.15

Anual, la 29 septembrie, este marcată Ziua Mondială a Inimii, eveniment ce se desfășoară sub egida Organizației Mondiale a Sănătății cu scopul de a aminti o dată în plus despre conștientizarea riscurilor și a factorilor ce duc la apariția bolilor cardiovasculare (BCV), dar și de a informa despre gravitatea acestora.  

Pentru acest an, a fost propusă tema „Alternative sănătoase pentru inimă – oriunde și pentru toți”, ceea ce ar însemna că oricine are acces la instrumentariul de combatere a riscurilor bolilor cardiovasculare, fie prin adoptarea unui mod de viață sănătos sau a modificării atitudinii fiecăruia dintre noi – activitate fizică, scăderea nivelului de stres, sau chiar a schimbării mediului (locului de trai) pentru sănătatea inimii. Or, este bine știut că mediul urbanizat predispune sporit spre apariția acestor maladii, de aceea populația trebuie să înțeleagă că orice plimbare în aer liber, (în ideal, însoțită de exerciții fizice), orice ieșire în natură este un beneficiu de proporții pentru menținerea inimii sănătoase, iar dozarea alimentației printr-o dietă și un aport zilnic de fructe este un ingredient important în acest proces.

Conform datelor Centrului Național de Sănătate Publică, în Republica Moldova, cauza a circa 57,5% din mortalitatea totală o constituie bolile cardiovasculare, dintre care 26-27% survin la vîrste apte de muncă. Prin comparație, la nivel mondial, alarmant este faptul că numărul deceselor este în creștere, înregistrîndu-se la moment o cifră de 17,3 milioane de vieți pierdute în urma BCV.

În IMSP Spitalul Clinic Republican, Ziua Mondială a Inimii a fost marcată prin faptul că medicii cardiochirurgi din secțiile Chirurgia cardiacă a viciilor dobîndite și Malformații cardiace congenitale au avut discuții cu pacienții, atenționîndu-i despre factorii de risc și măsurile care trebuie întreprinse în scopul prevenirii bolilor cardiovasculare, și anume, supravegherea indicilor glicemiei, a colesterolului, a tensiunii arteriale, consultul periodic la medicul specialist, de obicei, medicul de familie.

De menționat că Ziua Inimii a fost pentru prima dată marcată în anul 2000, cu scopul de a informa populația lumii despre impactul bolilor cardiovasculare la nivel mondial.