Neurochirurgia este o specialitate medicală care se ocupă de diagnosticul și tratamentul bolilor, crierului, măduvei spinării, nervilor cranieni și nervilor periferici, a coloanei vertebrale și a vaselor sangvine de care sunt alimentate.
Secția Neurochirurgie SCR a fost deschisă prin ordinul Ministerului Sănătății în iulie 2014, în urma lansării activității Noului Bloc Chirurgical al SCR. Pe parcursul a 2 ani de la deschidere, în secție au fost tratați peste 850 de pacienți cu diferită patologie a sistemului nervos central.
Secția Neurochirurgie a SCR oferă practic tot spectrul de servicii disponibile în clinicile neurochirurgicale din lume. În sala de operații Hibrid a SCR sunt operați pacienți cu boli ale coloanei vertebrale (hernii discale, stenoze, scolioze, tumori, traume, hemangioame, fracturi osteoporotice), a creierului (tumori, infecții, malformații congenitale, adenoame hipofizare, traume, hidrocefalie), boli neurovasculare (malformații vasculare, anevrisme, ictus), a nervilor periferici și chirurgie funcțională (boala Parkinson, spasticitate, epilepsie)
Serviciile medicale ale secției Neurochirurgie sunt acoperite de polița medicală de asigurare. În cazul lipsei poliței, pacientul va achita serviciile medicale conform tarifelor aprobate de Ministerul Sănătății.
Sala de operații Hibrid în care au loc intervențiile neurochirurgicale este dotată cu echipamente ultramoderne, care nu se regăsesc în alte clinici din Republica Moldova, dar și în țările din vecinătate.
Sala este dotată cu un angiograf performant la care se realizează procedurile de angiografie diagnostică cerebrală si spinală, embolizarea malformațiilor vasculare și anevrismelor. De asemenea, în timpul operației medicii pot realiza Computer-Tomografia fără a întrerupe intervenția chirurgicală.
Una din principalele instalații medicale din sala de operații care asigură calitatea operațiilor și controlul intraoperator este Neuronavigația cerebrală și spinală. Datorită acestui echipament medicii din SCR pot realiza operații foarte complicate cu risc de complicații foarte mic.
Operațiile neurochirurgicale sunt efectuate cu ajutorul unui microscop operator de ultima generație care asigură o iluminare și vizibilitate perfectă chiar și în timpul operațiilor cu incizii foarte mici (1-2cm).
Pentru a fi siguri că pacientul nu va avea complicații după operație, medicii au nevoie să cunoască ce se întâmplă în creier și măduva spinării pe tot parcursul intervenției. Pentru acest scop este folosit un echipament special – instalația de Neuromonitoring electrofiziologic intraoperator.
Direcțiile principale de activitate ale secției sunt chirurgia minim invazivă a coloanei vertebrale, neurochirurgia tumorilor cerebrale și tratamentul endovascular. Pe parcursul anului 2015 în secția Neurochirurgie au fost realizate 7 premiere naționale.
În baza secției de Neurochirurgie activează Centrul Național de Chirurgie a Coloanei Vertebrale