TI transplant, neuro-hepatobilio chirurgie

Secţia Reanimare transplant, neuro-, hepatobiliochirurgie a fost fondată la 12 mai 2013, fiind astfel cea mai tînără secţie din cadrul IMSP Spitalul Clinic Republican. Activitatea secţiei este desfăşurată de o echipă medicală complexă şi experimentată, sub conducerea şefului Departamentului ATI, profesor universitar, Victor Cojocaru.

În cadrul secţiei Reanimare transplant, neuro-, hepatobiliochirurgie, este asigurat suportul indispensabil pacientului critic pentru evaluarea şi tratamentul disfuncţiilor şi/sau al leziunilor acute de organ, care ameninţă viaţa. Totodată, Reanimare transplant, neuro-, hepatobiliochirurgie este unica secţie din ţară, care asigură conduita perioperatorie a pacientului supus transplantului hepatic şi renal, precum şi managementul pacientului neurochirurgical din cadrul Spitalului Clinic Republican.

Secţia are o capacitate de 14 paturi, 2 saloane a cîte 4 pacienţi, 2 saloane pentru 2 pacienţi şi 2 izolatoare preconizate pentru pacienţii imunocompromişi, supuşi tratamentului imunosupresor cu risc crescut de asociere a infecţiilor. Personalul este format din 3 medici cu categorie superioară, 4 medici cu categoria întîi şi 2 medici cu categoria a doua; 14 asistente medicale, 8 infirmiere şi o asistentă economă.

Secţia este dotată cu 18 aparate de ventilaţie mecanică, 14 aparate de monitorizare a funcţiilor vitale, un aparat de electroencefalografie, un aparat de ultrasonografie abdominală, un aparat de radiografie, un aparat de electrocardiogramă şi un defibrilator cardiac.

Secţia Reanimare transplant, neuro-, hepatobiliochirurgie dispune de medicamente şi utilaj de ultima generaţie şi aplică metode tehnice şi farmacologice moderne de control al durerii postoperatorii. Întreaga activitate se desfăşoară în conformitate cu normele şi standardele PCN de Anestezie şi Terapie Intensivă, precum şi cu cele ale societăţilor europene de profil.

Proceduri medicale efectuate în cadrul secţiei Reanimare transplant, neuro-, hepatobiliochirurgie:

  1. Terapia intensivă a suferinţelor medicale şi chirurgicale acute
  2. Terapia intensivă postoperatorie
  3. Terapia durerii acute
  4. Terapia intensivă a pacientului critic pentru tratamentul disfuncţiilor/insuficienţelor de organe, transplantul hepatic şi renal
  5. Proceduri diagnostice/terapeutice
  6. Transfuzia de sânge şi derivate din sânge
  7. Hemodiafiltrare
  8. Plasmafereză
  9. Suport hemodinamic avansat
  10. Suport ventilator
  11. Monitorizarea hemodinamicii invazive/noninvazive
  12. Monitorizarea debitului cardiac invaziv (cateter Swan-Ganz)/noninvaziv

 

Activitate ştiinţifică

Calitatea profesională deosebită a membrilor echipei medicale şi prestigiul de care aceasta se bucură, au permis iniţierea şi derularea în cadrul secţiei a mai multor studii clinice şi cercetări ştiinţifice naţionale.

În principal, activitatea ştiinţifică constă în:

· efectuarea de programe de obţinere a diverselor atestate şi supraspecializări specifice pentru medici şi asistente medicale;

· activităţi periodice: cursuri, prezentări de cazuri, referate ştiinţifice, etc., pentru pregătirea studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor şi a rezidenţilor de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”;

· participare cu diverse lucrări ştiinţifice în cadrul următoarelor evenimente: şedinţele de Referate Ştiinţifice ale Asociaţiei Medicilor şi Farmaciştilor; simpozioane şi congrese în ţară şi peste hotare;

· publicarea articolelor în revistele de specialitate din ţară şi din străinătate, recunoscute INSI şi C.N.C.S.I.S.;

· participarea asistentelor medicale la programele de educaţie medicală continuă, organizate de Societatea Naţională de Nursing (Ordinul asistenţilor medicali generalişti, a moaşelor şi a asistenţilor medicali din RM).

 

Vă urăm SĂNĂTATE!