Chirurgie hepatobiliopancreatică

Chirurgie hepatobiliopancreatică

Secţia chirurgie hepatobiliopancreatică a fost înfiinţată în luna ianuarie 2007 conform ordinului nr.12-PS3 de la 25.01.06 a Ministrului Ocrotirii Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, academician Dl Ion Ababii.

Secţia a fost infiinţata din iniţiativa dlui Vladimir Hotineanu, doctor habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar, Om Emerit, Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova.

Ca bază pentru apariţia aceste secţii a servit Secţia gastroenterologie din cadrul SCR, care a fost divizată în 2 secţii: Chirurgie Hepatobiliopancreatică (30 paturi) şi Chirurgie Viscerală Abdominală şi Endocrină (35 paturi). Primul Şef ecţie a fost numit doctorul în medicină, conferenţiarul universitar al catedrei de chirurgie nr.2 din cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu” - Gheorghe Musteaţă.

Premisele care au  servit pentru crearea unei secţii specializate  în domeniul respectiv au fost următoarele:

1. Creşterea semnificativă a numărului de bolnavi cu patologii chirurgicale a zonei hepatobilio-pancreatice;

2. Lipsa în Republica Moldova a unei secţii specializate pentru bolnavii cu maladii chirurgicale ale zonei hepatobilio-pancreatice;

În activitatea chirurgicală a secţiei se implementează  metode contemporane de diagnostic (determinarea marcherilor tumorali în sînge, electrogastroenterografia la pacienţii cu megacoledoc şi pancreatita cronică, prelevarea endoscopică a bioptatelor din CBP, ficat; colangiografia în regim RMN cu probe farmaceutice şi cu contrast; tomografia 3D; ecoDopplerografie în hipertensiunea portală, etc.) şi tratament  chirurgical (rezecţie de ficat în tumorile maligne şi benigne, operaţii reconstructive în obstrucţiile benigne şi maligne ale  căilor biliare extrahepatice, tratament chirurgical a maladiilor pancreatice, duodenopancreatectomie prin abord posterior; exereză de coledoc în megacoledoc etc).

Pînă în prezenta s-au efectuat un număr impunător de intervenţii chirurgicale, cum ar fi: rezecţii hepatice pentru tumori benigne şi maligne a ficatului (circa 300), rezecţii pancreatoduodenale, operaţii reconstructive  a căilor biliare (circa 500), operaţii pentru tumori tip Klatskin, peste 10000 de operaţii laparoscopice – colecistectomii, adrenalectomii, operaţii pentru hernie hiatală, splenectomie, rezecţii de colon.

O atenţie deosebită se acordă patologiei ficatului. La dispoziţia medicilor este prezent aparataj modern pentru investigaţii şi tratament chirurgical. Echipa chirurgicală s-a perfectat la stagieri în renumite centre de chirurgie hepatică din România, Austria, Franţa, Germania, SUA, Tailanda etc.

Metode endoscopice de diagnostic şi tratament utilizate de medicii specialişti sînt următoarele: colangiopancreatografia retrograda, biopsia ecoghidată în tumorile ficatului; drenarea ecoghidată a căilor biliare intrahepatice; puncţia şi drenarea echoghidată a focarelor purulente zonei hepatobilio-pancreatice, inclusiv a chisturilor pancreatice, stentarea CBP în obstrucţiile maligne şi benigne; litextracţia endoscopică în coledocolitiază; ligaturarea varicelor esofagiene în hipertensiune portală etc.

În plan ştiinţific, activitatea secţiei este legată de patologia chirurgicală hepatobilio-pancreatică.

Secţia chirurgie hepatobilio-pancreatică serveşte în calitate de bază a catedrei de chirurgie nr.2 pentru desfăşurarea procesului didactic cu studenţii anului V şi VI din cadrul Facultăţii de Medicină Generală şi rezidenţii USMF „Nicolae Testemiţanu”.

Este important de menţionat că în 2013 specialiştii din secţia de Chirurgie Hepatobiliopancreatică au efectuat primul Transplant Hepatic, care a reprezentat un success inestimabil pentru domeniul chirurgical al IMSP Spitalul Clinic Republican, dar şi al Republicii Moldova, în general.

Actualmente, secţia este condusă de dl Adrian Hotineanu, doctor habilitat în ştiinţe medicale, conferenţiar universitar. Colectivul secţiei este unul cu vocaţie şi profesionalism, care oferă asistenţă medicală de un înalt nivel şi calitate.

Vă urăm SĂNĂTATE!