Endocrinologie

Endocrinologie

Serviciul endocrinologic din Republica Moldova a fost constituit în anul 1956, cînd au fost pregătiţi primii 5 medici endocrinologi. Doi dintre ei - din Spitalul Clinic Republican: Grigore Silchis şi Mihail Bondarenco. În Policlinica Republicană au fost organizate două cabinete consultative endocrinologice şi alte trei cabinete în oraşele Bălţi, Tiraspol şi Lipcani.

În anul 1964, din ordinul Ministerului Sănătăţii a fost deschisă Secţia endocrinologie cu 45 paturi, iar peste un an numărul paturilor a ajuns la 60, incluzînd 10 paturi „radiologice”. În calitate de Şef Secţie este numită medicul endocrinolog Zinaida Anestiadi, actualmente d.h.ş.m., profesor universitar şi Directorul Clinicii de Endocrinologie. Prima asistentă şefă a fost numită Maria Sandu. Pe parcursul anilor în secţie au activat medici endocrinologi de categorie superioară:Silvia Mihailova,  Vlada Dumbravă, Nuţu Migali, Eugenia Rotaru, Vera Stratu, Larisa Zota, Tamara Şinderiuc, Maia Furdui, Ala Chiriac. Printre primele asistente medicale se numără: Alexandra Vîsoţchii, Galina Olari, Maria Sebov.

În anul 1965, a fost organizată Societatea Ştiinţifică Republicană a Endocrinologilor, primul preşedinte fiind conferenţiarul R. Coşciug. În acelaşi an, a fost desemnată funcţia de endocrinolog principal al Ministerului Sănătăţii, primul deţinător al acestui post fiind Gr. Silchis.

Din anul 1974 şi pînă în prezent, funcţia de preşedinte al Societăţii Endocrinologilor şi specialist principal endocrinolog al Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova este deţinută de către profesorul universitar Zinaida Anestiadi.

În anul 1977, în legătură cu darea în exploatare a noului edificiu al Spitalului Clinic Republican, Secţia endocrinologie a fost extinsă pînă la 85 paturi cu o subsecţie separată de radiologie cu 7 paturi.

În baza Secţiei endocrinologie, în 1978, a fost creată Catedra de Endocrinologie în frunte cu şefa catedrei D-na profesor  Z. Anestiadi. Primii colaboratori ai catedrei fiind: N.Migali, V.Rusnac, L.Alexeev, toţi foşti doctoranzi ai Institutului de Endocrinologie din Moscova.

Din 2009, este inaugurată Clinica de Endocrinologie în frunte cu dna profesor Zinaida Anestiadi, şefa catedrei este numită – conferenţiarul Lorina Vudu.

Activitatea Clinicii de Endocrinologie e orientată spre organizarea asistenţei medicale a bolnavilor endocrini, organizarea lucrului didactic cu studenţii USMF „N.Testemiţanu” şi instruirea postuniversitară a medicilor. De asemenea - realizarea cercetărilor ştiinţifice în problemele actuale ale endocrinologiei.

Au fost implementate metode noi de diagnostic ale patologiilor endocrine: evaluarea radioimunologică a hormonilor, scanarea glandei tiroide, diagnosticul ultrasonografic, CT şi RMN, metode biochimice de evaluare a parametrilor metabolismului glucidic, lipidic proteic şi alte metode de diagnostic funcţional neinvaziv.

Actualmente, secţia, amplasată la etajul şapte al Spitalului Clinic Republican, este condusă de medicul endocrinolog Natalia Gaibu. Serviciul endocrinologic este asigurat de colectivul de medici şi asistente medicale cu un grad înalt de calificare, secţia desfăşurîndu-se pe 60 paturi. 

Clinica de Endocrinologie reprezintă centrul metodic şi organizatoric al serviciului endocrinologic din Republica Moldova. Prin dispoziţia Ministerului Sănătăţii cu participarea colectivului de medici şi colaboratorii Catedrei de Endocrinologie au fost elaborate: Programul Naţional de Combatere a diabetului zaharat „MoldDiab” şi a patologiei tireoidiene determinate de deficitul de iod „Guşa Endemică”.  Diabetul zaharat, disfuncţiile glandei tiroide, a hipofizei, suprarenalelor, sunt cele mai frecvente cauze de internare. In cadrul SCR sunt create condiţii de diagnosticare şi tratament a patolologiilor endocrine, conform standartelor şi ghidurilor internaţionale contemporane.

În baza Clinicii de Endocrinologie au fost pregătiţi 46 medici endocrinologi prin secundariat clinic şi 9 prin doctorantură. Au fost susţinute 12 teze de doctorat în medicină, cu tematica patologiilor endocrine: diabetul zaharat, patologia glandei tiroide, patologia endocrină asociată.

Clinica de Endocrinologie reprezintă centrul metodic şi organizatoric al serviciului endocrinologic din Republica Moldova. În prezent prin dispoziţia Ministerului Sănătăţii cu participarea colectivului de medici şi colaboratorii Catedrei de Endocrinologie au fost elaborate: Programul Naţional de Combatere a diabetului zaharat „MoldDiab” şi a patologiei tireoidiene determinate de deficitul de iod „Guşa Endemică”.

În clinică activează ”Şcoala diabetului”, menită să instruiască pacienţii cu Diabet Zaharat internaţi în incinta SCR. 
Colectivul medical al Clinicii de Endocrinologie Vă este în permanenţă alături, oferindu-vă nu numai asistenţă specializată, dar  şi susţinere, alături de compasiune şi încurajare.

Vă urăm SĂNĂTATE!